Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Väldigt viktig debatt för partiledarna

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg inför söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Hur viktig är den här debatten för partiledarna?

– Väldigt viktig. Alliansen är pressad av sitt underläge i opinionen och alla försök att bryta det har hittills misslyckats. I fredags kallade alla fyra partiledarna i regeringspartierna till pressträff för att bara beskriva hur splittrade och ogenomtänkta deras utmanare är. Räkna med att den negativa kampanjen fortsätter. Regeringspartierna måste bryta sin negativa trend nu, om de ska ha en chans i riksdagsvalet. Alliansen ser kritik mot de rödgröna som sin bästa chans, parat med att framhålla att Sverige klarat sig bättre genom finanskrisen än de flesta andra EU-länder.

– Samtidigt ligger Socialdemokraterna lågt med sin egen politik och talar helst om hur regeringen har misslyckats när det gäller arbetslöshet och skola. Det öppnar möjligheter för Vänstern, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna att sticka ut.

Vilka frågor kommer de att diskutera?

– Det får partiledarna veta först tjugo minuter innan debatten startar. Men det vore konstigt om inte EU-valet tar en ganska stor plats. I dag presenterade SVT en ny opinionsmätning från Sifo, som visar att Miljöpartiet och Socialdemokraterna går bra, samtidigt som Kristdemokraterna, Centerpartiet och Piratpartiet är på väg att åka ur parlamentet. Gudrun Schymans Feministiskt Initiativ har ökat och når över tre procent, nästan ända fram till KD och C:s nivåer.

– Krisen i Ukraina och svensk försvars- och säkerhetspolitik är ett annat ämne som sannolikt kan komma upp, med tanke på hur dödstalen stiger i Odessa och östra Ukraina samtidigt som tonläget i Kreml har skärps.

Vilken EU-fråga är de mest konfliktfyllda i Sverige?

- I EU-valet finns inga regeringskonstellationer, och det gör att skillnaderna är större mellan partierna där. C och FP å enasidan och M och KD å andra till hör olika partigrupper i EU-parlamentet och är motståndare i flera frågor. Det gör de svårare för de borgerliga partierna att hantera en debatt som både ska handla om det svenska riksdagsvalet och EU-valet. I riksdagsvalet gör de ju sin största poäng av att de håller ihop.

– Också de rödgröna är splittrade i EU-politiken. Moderaterna vill gärna tala för hur viktig den fria rörligheten är i EU, att inte begränsa människors möjligheter att söka jobb i andra länder. Där håller MP och de andra regeringspartierna med. Socialdemokraterna och V driver däremot krav på att arbetskraftsinvandring ska regleras hårdare. Också SD vill också begränsa arbetskraftsinvandringen. Den frågan diskuteras också i andra EU-läder, i vissa har främlingsfientliga partier lyft det till en av valets huvudfrågor. Det är en mycket kontroversiell fråga också här, där S och V är rädda för att kopplas ihop med Sverigedemokraterna i sin kritik.

Följ Ewa Stenberg på Twitter: @aewastenberg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.