Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Väljarna ska vinnas med batongpolitik

Foto: Roger Turesson

Analys. Ebba Busch Thors första Almedalstal profilerar KD som ett högerparti. Hon vill sätta in Jasplan mot IS och införa ett nytt livstidsstraff för extrema islamister. Ebba Busch Thor tar upp kampen om SD:s och M:s väljare.

Många kristdemokrater sneglade mot Centern och det framgångsrika valet av Annie Lööf, när de valde den goda kommunikatören Ebba Busch Thor. Lööf kom också från sitt partis högerflygel. Det tog en djup kris om ett idéprogram, men sedan enade Annie Lööf partiet och såg till att hålla sig i dess mittfåra.

De som stod bakom Göran Hägglund i ordförandestriden 2011–2012 hoppades att den nya KD-ledaren ska fatta galoppen och lämna högerkanten. Men hennes första tal i Almedalen var ett retoriskt skicklig besked om motsatsen.

Hon vill att Sverige ska gå i krig i Irak, genom att sätta in flygvapnet mot IS. Problemet med det förslaget är att det inte går ihop med KD:s hittillsvarande försvarspolitik, som säger att flygvapnet behövs för försvaret här hemma.

Ebba Busch Thor har också hämtat ett förslag till hårda tag mot islamistiska terrorister från Danmark, som Danskt Folkeparti har varit med och fört fram.

Det handlar om att kunna döma personer som rest för att strida för IS och Al-Shabab för landsförräderi, ett brott som kan ge livstids fängelse och som enligt lagen bara gäller i krig och krigsliknande tillstånd.

Det är själva definitionen av hårda tag. En person som inte ens behöver vara svensk medborgare och som inte kan beslås med att ha mördat någon i strid, men med att ha deltagit i en väpnad terrorgrupp, ska kunna dömas hårdare än många mördare gör i Sverige. Det går redan att döma utländska stridande för mord, misshandel eller våldtäkt här, även om bevisläget är svårt. En 28-årig syrisk man dömdes för några månader sedan till fem års fängelse för folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel, för att ha misshandlat en fastbunden fånge.

Justitieminister Morgan Johansson (S) arbetar nu med ett lagförslag om att kriminalisera terrorresor, och finansiering av dem.

KD har fjärmat sig från sin linje för tio år sedan om rättssäkerhet och brottsförebyggande politik och profilerar sig som batongparti.

Det räcker inte, anser KD, och föreslår åtgärder som att hindra misstänkta medborgare från att resa in i Sverige och att tillåta signalspaning i brottmål. KD har fjärmat sig från sin linje för tio år sedan om rättssäkerhet och brottsförebyggande politik och profilerar sig som batongparti. ”Ogenomtänkt plakatpolitk”, twittrade Advokatsamfundets generalsekreterare.

Flera borgerliga partier börjar dra slutsatser av Sverigedemokraternas stora framgångar. Sju partier gick samman i invandringspolitiken och gav SD möjlighet att bli det enda alternativet för väljarna.

Nu börjar partiernas självrannsakan, och KD går nu ut stenhårt för att försöka positionera om sig.

Läs mer. KD: IS-krigare ska dömas till landsförräderi

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor gör premiär i Almedalen med en politisk bomb. KD vill kunna döma svenska IS-krigare till livstids fängelse för landsförräderi.

– Lagstiftningen ska vara mycket tydlig och straffen kännbara om man deltar i terrorverksamhet. Vi anser att medborgare som strider för terrororganisationer liknande Islamiska staten och al-shabaab ska kunna dömas för landsförräderi, säger Ebba Busch Thor.

Fakta. Det händer i Almedalen onsdag 1 juli

Sverigedemokraternas dag

DN:s Almedalstält på Cramérgatan, Visby.

Programledare: Mats J Larsson.

Följ Almedalen i DN.tv på dn.se

09.00-09.45

God morgon, Almedalen!: I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Gäster:Erik Lewin, författare, Ebba Busch Thor partiledare för KD, Niklas Orrenius, DN-journalist och författare, Ewa Stenberg, politisk kommentator i DN och David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

11.00: ”De osynliga” – Sveriges skuggsamhälle. Seminarium om reportageserien ”De osynliga” om Sveriges skuggsamhälle där migrantarbetare utnyttjas. Medverkande: Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, Josefin Sköld, journalist på DN, Niklas Orrenius, journalist på DN, Roger Turesson, fotograf på DN. Dave Batstone, organisationen Not for sale, Mira Sorvino, skådespelare, Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister,Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande arbetsmarknadsutskottet. Plats:Kongresshallen, Wisby strand. Läs mer här

18.30-20.00: God kväll, Almedalen! Direktsändning av SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i Almedalen med kommentarer och analyser. Gäster: Richard Jomshof (SD), partisekreterare, Peter Wolodarski, chefredaktör för DN, Ewa Stenberg, politisk kommentator i DN, Erik Helmerson, ledarskribent i DN, och Viktor Barth-Kron, politisk krönikör i DN.

Övriga DN-arrangemang:

10.00: Senaste opinionssiffrorna för Sverigedemokraterna. Gäst: David Ahlin, opinionschef, Ipsos.

12.10: ”Viktors val”. Årets Almedalsupplaga av politiska krönikören Viktor Barth-KronsDN.tv-program med aktuella gäster.

13.00: Ungdomsduellen. Debatt mellan Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand och Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson.

16.00: Kan man lita på opinionsmätningar? Gäster: Nicklas Källebring, opinions-analytiker, Ipsos. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, Karin Nelsson, opinions-analytiker, Inizio.

• DN:s samlade artiklar om Almedalen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.