Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-veckan-da-kottbullar-blev-politik/

Politik

Ewa Stenberg: Veckan då köttbullar blev politik

Jimmie Åkessons och Ebba Busch Thors lunch blev en stor snackis i Almedalen. Foto: Kristdemokraterna

VISBY. Köttbullar blev Almedalsveckans ord. KD:s Ebba Busch Thor tog över veckans dagordning genom att bjuda in SD-ledaren i den politiska värmen på en arbetslunch. 

Här är fem ord som sammanfattar den svenska politiken efter politikerveckan:

KÖTTBULLAR. Det historiska med pressgurkan, potatismoset, lingonen och färsbullarna som serverades Jimmie Åkesson i riksdagshuset var att det var första gången. Aldrig tidigare har en partiledare för det Jimmie Åkesson brukade kalla ”sjuklövern” bjudit in för att diskutera samsyn i politiska frågor. Efter nio år i riksdagen var det Ebba Busch Thor som bjöd SD-ledaren på diskussion och lunch.

Själva maträtten har också fått en politisk laddning här i Almedalen. I en uppmärksammad krönika i Göteborgsposten beskrev Kajsa Dovstad ett ”Jimmie-moment”, en instinktivt negativ känsla kring hur Sverige har förändrats på grund av invandringen. Hon upptäckte att den helgöppna livsmedelsbutiken inte sålde några köttbullar.

Krönikan fick Centerledaren Annie Lööf att tala inlevelsefullt om hur det kan kännas att vara en hårt arbetande småföretagare som betalar sin skatt: ”Och så möts du av människor som tycker att du inte passar in. Som stör sig på att du har inlagda grönsaker, istället för köttbullar, i butikshyllan. Som stör sig på du är en del av en annan demografisk bild av Sverige än den som finns på Carl Larssons målningar.”

Annie Lööf sade i sitt tal att det inte finns några ursäkter för att behandla människor respektlöst, att döma ut dem som andra klassens människor.

Diskussionen om mångkultur tog fart i Almedalen. Ebba Busch Thor dömde ut mångkulturalism som politiskt projekt. Det fick SD:s Jimmie Åkesson att jubla. 

KLIMATFEGISAR. Stämningen mellan de fyra samarbetspartierna bakom januariuppgörelsen har skiftat sedan i vintras.

Centerns Annie Lööf hyllar nu avtalet och höll ett tal som om hon vore dess mittpunkt och ledare. Socialdemokraternas Magdalena Andersson våndades däremot över skattesänkningarna i överenskommelsen.

Miljöpartiets nya språkrör pikade statsministerpartiet genom att tala om ”miljöproblemet Klimatfegisarna”. ”För dem som det inte spelar någon roll vad forskningen säger. De föreslår ändå att man ska bygga ut flygplatser samtidigt som människor väljer att flyga mindre. ”

De båda regeringspartierna har olika uppfattningar om huruvida Arlanda flygplats ska byggas ut, liksom om Preem ska få bygga ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil. 

Men längre till att tala om klimatfegisar gick inte Bolund. Miljöpartiet vill inte sätta regeringsmakten på spel.

SVERIGEVÄNNER. Trots ett habilt tal av Miljöpartiets nya språkrör var det Liberalernas Nyamko Sabuni som alla väntade på. Ska hon försöka leda sitt parti bort från januariavtalet och forma om det svenska politiska landskapet? Svaret dröjer. I Almedalen talade hon för att ena sitt splittrade parti. Hon upprepade inte sina gamla kontroversiella uttalanden, där hon varit kritisk mot målet om ett mångkulturellt samhälle och mot isoleringen av SD. ”Mångfald berikar”, sade Nyamko Sabuni i talet. ”Låt inte främlingsfientliga krafter kidnappa vår gemenskap, vår flagga eller begrepp som Sverigevän. Vi är alla Sverigevänner!”

KLYFTOR. Jimmie Åkesson talade om den, liksom Magdalena Andersson, Nyamko Sabuni och Annie Lööf. Klyftan mellan dynamiska städer och krympande småorter och landsbygd. När andelen äldre och barn ökar i befolkningen riskerar den att fördjupas. Kommuner och regioner med krympande befolkning behöver bygga ut vård och omsorg mer än inflyttningsorter. Det riskerar att försämra kvaliteten i välfärden rejält.

F-ORDET. Det finns ett ord som de flesta partiledare och ekonomiska talespersoner inte vill höra.  De står på seminarier och söker lösningar för att betala en växande nota för framtidens välfärd, försvar och rättsväsende. Och så föreslår meriterade ekonomer: Fastighetsskatt! Ekonomer älskar det, för det ger staten pengar utan att snedvrida marknaderna. Men partierna ryser och ser väljartapp för ögonen. Nu ska de snart börja överlägga om en ny stor skattereform. Då blir det upp till bevis om F-ordet ska få stanna kvar i giftskåpet.