Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ex-kanslichef: SD lurade till sig miljonbidrag

Sverigedemokraterna skapade 2010 ett kvinnoförbund på pappret för att få ut 1,4 miljoner i bidrag, hävdar partiets förre kanslichef enligt Aftonbladet. SD:s kvinnoförbund tillbakavisar anklagelserna.

Partiets förre kanslichef, Daniel Assai, säger till tidningen att det var en utarbetad strategi för att få in pengar till partikassan.

Assai, som i dag inte har några uppdrag inom SD, ska enligt Aftonbladet tillsammans med partiledare Jimmie Åkesson och den dåvarande ekonomichefen Per Björklund förfalskat ha ansökan till riksdagens partibidragsnämnd och med Tippex strukit över "SD kvinnors nätverk" och ändrat till "Sverigedemokraternas kvinnoförbund", ett förbund som inte fanns.

Enligt tidningen ska SD ha skrivit ihop ett fejkat protokoll från ett års- och styrelsemöte som skulle ha ägt rum i augusti 2010, innan handlingarna skickades in i november. En månad senare, efter att Åkesson skrivit under ansökan, fick SD det statliga miljonbidraget. Men enligt det nu existerande kvinnoförbundets hemsida hölls det första årsmötet först i maj 2011.

Sverigedemokraterna hade inte behövt ändra i sin ansökan till partibidragsnämnden hösten 2010. Partiet ansökte och fick ekonomiskt stöd för en sammanslutning inom partiet och inte ett formellt bildat kvinnoförbund. Moderaterna och Vänsterpartiet får också stödet direkt till partikassan i stället för ett särskild organisation inom partierna.

– Antingen går stödet till en ideell förening, alltså en juridisk person, eller till en sammanslutning inom ett politiskt parti. I båda fallen ger lagen rätt till ekonomiskt stöd, säger Torkel Gregow, ordförande i partibidragsnämnden till TT.

Men om det går till en sammanslutning eller nätverk ska den verksamheten styrkas och beskrivas.

– Det ska vara en ansökan som visar att det finns en kvinnoorganisation i ena eller andra formen.

– Vi granskar de här ansökningarna på samma sätt som vi granskar ansökningarna om vanligt partistöd. Vi granskar för att se att de stämmer med lagreglerna, säger Torkel Gregow.

Paula Bieler, talesperson för SD:s kvinnoförbund, tillbakavisar anklagelserna.

– Vi ansökte om stöd för en sammanslutning inom partiet. SD-kvinnors nätverk hade funnits i flera år och i samband med att vi kom in i riksdagen insåg vi att det fanns bidrag att söka, och det är klart att det spelade in att det fanns pengar att hantera. Samtidigt kom tankarna på att skapa ett kvinnoförbund och det var därför man ändrade namnet i ansökan, säger Paula Bieler, talesperson för SD:s kvinnoförbund.

Hon hävdar att kvinnoförbundet fick en interimsstyrelse i slutet av oktober 2010. Formellt bildades förbundet i mars 2011.

– De här pengarna gick till partiets konto, men de användes till kvinnoförbundets verksamhet. Bland det första vi gjorde var en uppmärksammad kampanj i Almedalen.

Det finns inga varma känslor inom partiledningen för Daniel Assai. Han hävdar att han lämnade SD på grund av missnöje med organisationen och politiken. Paula Bieler säger att Assai blev utesluten.

– Att han nu säger att han förfalskade protokollen är en lättnad för mig. Ser man protokollen inser man snabbt att de inte är korrekta. Det är felstavningar på nästan varje post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.