Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Expert: Omöjligt att införa tillfälligt asylstopp

Foto: Maja Suslin / TT

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson nämner i en DN-intervju ett tillfälligt stopp för asylsökande från väpnade konfliker som ett alternativ. ”Det går inte att genomföra”, säger Viktor Banke, som arbetar med migrationsrätt.

Jimmie Åkesson (SD) krävde i sitt sommartal på lördagen en folkomröstning om invandringen.

– Folkomröstning är ett krav som vi kommer att driva. Sedan får vi utreda exakt i vilken form det ska ske. Det skulle kunna innebära att man sa att situationen nu påkallar att vi sätter ett tillfälligt stopp för asylsökande från väpnade konflikter, säger Åkesson i en DN-intervju efter talet.

Viktor Banke är biträdande jurist och arbetar med migrationsrätt.

– Det går inte att sätta ett "tillfälligt stopp för asylsökande från väpnade konflikter", av flera olika skäl. Dels säger den 14 artikeln i FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter att det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Dels har vi antagit FN:s flyktingkonvention. Dessutom är vi bundna av EU-rätt, säger Viktor Banke.

Den enda asylinvandring svenska politiker har makt över i dagsläget är gruppen som kallas "övrigt skyddsbehövande".

– Sedan finns det också människor med synnerligen ömmande skäl, till exempel svårt sjuka personer, men det handlar om ett extremt litet antal människor.

Så vad skulle hända om Jimmie Åkesson kom till makten och införde ett stopp mot asylsökande från väpnade konflikter?

– Det som skulle hända är att det inte går att genomföra. En folkomröstning kan man ha, det spelar ingen roll. Sedan kan Sverige naturligtvis lämna EU- och FN-gemenskapen och isolera sig som land, men då måste väljarna veta att det är vad SD menar med ett sådant förslag.

Det verkar ju fungera i andra länder, ett argument brukar vara att Finland knappt tar emot några asylansökningar?

– Man måste komma bort från tanken om att ett land gör ett aktivt val när de tar emot asylsökande. Den enkla anledningen till att det inte sker i Finland är att människor inte har sökt sig dit. Människor söker sig hit och då måste vi pröva deras ansökningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.