Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Expert: Ryskt stridsflyg allt mer avancerat

Övningen över Östersjön i påskhelgen visar att det ryska flygvapnet blir alltmer avancerat, enligt Rysslandsexperten Fredrik Westerlund. Det ingår i ett mönster av rysk upprustning som pågått sedan 2007.

Natten mot långfredag den 29 mars genomförde det ryska flygvapnet en övning i Östersjön som även inkluderade strategiskt bombflyg, rapporterar i dag Svenska Dagbladet. Fyra jaktplan och två bombplan befann sig bara 30-40 kilometer från Sveriges territorialgräns utanför Gotska sandön när de vände.

– Så vitt vi känner till har det inte förekommit tidigare att Ryssland genomfört sådana här övningar i Östersjön nattetid, säger Fredrik Westerlund, Rysslandsexpert och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Enligt Westerlund ingår händelsen i ett mönster där Ryssland sedan 2007 satsat på mer övningsverksamhet för att höja nivån på sitt flygvapen.

– Att navigera ett flygplan i mörker över hav och utanför ryskt luftrum är en avancerad övning. Det tyder på att Ryssland fortsätter att förbättra flygförbandens förmåga genom att öva på svåra saker.

Att övningen skedde utan förvarning menar Westerlund inte är anmärkningsvärt. För större militära manövrer finns regler om när andra länder ska underrättas men det gäller inte begränsade flygoperationer av det här slaget. Det är inte heller första gången som Ryssland övar över Östersjön med bombplanet Tu 22M3, inom Nato kallat Backfire.

Det var 2007 som Ryssland började höja ambitionsnivån för det strategiska bombflyget, efter att övningsverksamheten i flera år efter Sovjets upplösning varit blygsam. Bakom detta låg enligt Westerlund en uttalad politisk signal från president Putin till omvärlden. Till att börja med användes man gamla rutter från kalla kriget för att påminna om Sovjets fornstora dagar.

– Det strategiska ryska bomflyget har flugit mycket utanför den norska kusten. Norska försvarsmakten var uppe och mötte dem vid över 40 incidentinsatser under 2012 men så vitt vi vet har ryssarna aldrig kränkt Norges luftrum, säger Fredrik Westerlund.

Inte heller vid den senaste händelsen i Östersjön finns det något som tyder på att de ryska planen ska ha rört sig in i svenskt luftrum.

Ryssland upprustar sedan flera år påtagligt sin militära förmåga. Försvarsbudgeten har vuxit med en hel procentenhet av Rysslands BNP. Förändringarna påverkar även Östersjöområdet men udden är enligt Westerlund inte direkt riktad mot Sverige.

– Vi ser i den ryska utvecklingen inte någon särskild tonvikt vid Skandinavien eller Västeuropa, säger Westerlund.

Han påpekar också att Rysslands möjlighet att fullfölja upprustningen på lång sikt hänger på flera osäkra faktorer.

– Det beror mycket på hur den ryska ekonomin utvecklas och hur försvarsfrågan prioriteras i förhållande till annat som pensionssystemet och vägar och järnvägar som behöver stora investeringar. Det beror också på den ryska försvarsindustrins produktionsförmåga, säger Westerlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.