Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Experter: Waidelich faller tillsammans med Juholt

Frågan är om det blir hela havet stormar på nytt hos Socialdemokraterna. Eller om det stannar vid enbart en skakning på övre däck. För några av de medarbetare som Håkan Juholt valde att omge sig med väntar frostnätter framöver. Tommy Waidelich är en av dem, tror bedömare DN talat med.

När Håkan Juholt valdes till ny ledare för Socialdemokraterna för tio månader sedan inleddes också en period som av medierna beskrevs som ”hela havet stormar”. Flera i det gamla partigardet petades bort under förnedrande former.

På extrakongressen i mars förra året stod det klart att Ibrahim Baylan gjort sitt som partisekreterare och fick lämna över till Carin Jämtin. Tungviktaren Sven-Erik Österberg petades och ersattes som gruppledare i riksdagen av den för många utanför partiet anonyma Carina Moberg. Föräldralediga Maryam Yazdanfar tvingades lämna ordförandeposten i civilutskottet till Veronica Palm.

Men mest uppmärksammad var den förnedrande avpolletteringen av partiets ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros som ersattes av Tommy Waidelich. Alla som tackades av vid partikongressen fick ett fång blommor av Håkan Juholt förutom Östros som fick nöja sig med en ros.

För vissa av dem som tog klivet upp i partihierarkin med hjälp av den nye partiledaren började golvet gunga i samma stund som Håkan Juholt i lördags meddelade att han lämnar jobbet.

Ursula Berge, socialdemokrat och tidigare politiskt sakkunnig i Göran Perssons regering, tror att några av Juholts förtrogna får gå men framför allt att den förhållandevis lilla stab av medarbetare som Håkan Juholt hade runt sig kommer att förstärkas med fler namn.

Tommy Waidelich är definitivt en som är ute ur leken, spår Ursula Berge.

– Han ryker utan tvivel. Han har inte på något sätt förstärkt Håkan Juholt. Tvärtom, säger Ursula Berge.

Men någon omfattande utrensning av ”Juholtare” blir det inte fråga om, tror hon.

– Att göra för omfattande utrensningar vore ostrategiskt om den nye partiledaren vill vara en enande kraft i partiet. Ett och annat byte kommer det nog att bli men viktigast är att förstärka ledningen med ett antal namnkunniga personer.

– Gärna några superseniorer som varit med om skarpt läge, säger Ursula Berge.

För att undvika nya konflikter kommer sannolikt den nya partiledaren gå varsammare fram och de som petas kommer, om möjligt, få andra poster, tror socialdemokrater DN pratat med.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat påpekar dock att Juholts gäng blir lättare att flytta på än de starka ledargestalter som Mona Sahlin lämnade efter sig.

–  Håkan Juholt valde att plocka fram backbenchers (ungefär bänknötare reds. anm.) som inte hade någon egen maktbas och de utan egen maktbas är lättare att plocka bort, säger han.

Precis som Ursula Berge tror Ulf Bjereld att Tommy Waidelich får gå. Han har haft det tufft i debatterna mot Anders Borg (M) och är dessutom starkt ifrågasatt internt efter den stormiga processen kring partiets skuggbudget i höstas.

– Jag har svårt att se att han blir kvar på längre sikt, säger Ulf Bjer­eld.

Hur snabbt förändringarna sker hänger på vem som blir partiledare.

– Kommer det in en ny partiledare med starkt mandat, som Pär Nuder, kommer det att gå snabbt. Blir det en lösning med tillförordnad partiledare blir det inga drastiska förändringar.

DN har sökt Tommy Waidelich för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.