Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Expo: Hyckleri att SD sökte hjälp från oss mot neofascister

Daniel Poohl, Expos chefredaktör, och Mattias Karlsson, SD:s vikarierande ledare, är inte överens om vem som hycklar.
Daniel Poohl, Expos chefredaktör, och Mattias Karlsson, SD:s vikarierande ledare, är inte överens om vem som hycklar. Foto: Anders Wiklund och Jessica Gow / TT

Sverigedemokraterna ville ha hjälp av tidskriften Expo med att ringa in gruppen bakom neofascistiska sajten Motpol.nu. I december 2013 fick chefredaktör Daniel Poohl ett brev i vilket Mattias Karlsson, då riksdagsledamot för SD, bad om ”relevant dokumentation” om dessa kretsar.

Poohl valde på måndagen att på Expos blogg publicera det personligt hållna brevet från Mattias Karlsson, daterat 23 december 2013, då han kände att hyckleriet, som han säger, från SD:s sida fått ny aktualitet.  Han syftar då på att partiets presschef Henrik Vinge uttalade sig i en intervju för Fria Tider, den högerextrema nättidningen som från en position långt ut till höger ifrågasatte varför SD söker information från Expo. Tidningen frågade:

”Att Mattias Karlsson har hämtat sina uppgifter från Expo eller att ni använt er av Expo för att utesluta medlemmar eller öppna personärenden, vad har du för kommentar till det, för det är ju ändå belagt?”

Vinge svarade:

”Många gånger kan det säkert vara så att medlemsutskottet prövat olika saker på basis av information som de har fått. Det kan vara via media, det kan vara via personer i partiet, var informationen kommer ifrån är inte det primära, det primära är den sakinformation som föreligger”, sade Henrik Vinge.

”Är inte Expo vänsterextremister?” blev följdfrågan.

”Jo, det skulle jag säga”, svarade Vinge.

Samtidigt som SD attackeras från höger säger Daniel Poohl att de upprepade anklagelserna mot Expo från partiet om vänsterextremism är ”tröttsamma”.

– Det är något som vi levt med länge. Vi får inte komma till partiets landsdagar, deras medlemmar förbjuds att tala med oss, säger Poohl.

Samtidigt finns dubbelspelet där, hyckleriet, menar han.

– För det är absurt att SD plötsligt använder oss som referens i uteslutningsärenden, att de går så långt att de hör sig för med oss om vad vi har på typerna de vill hålla ifrån sig.

När DN når Mattias Karlsson, SD:s vikarierande partiledare, säger han att det är Expo och Daniel Poohl som står för hyckleriet.

– Om det är någon som hycklar så är det den som säger sig vara besjälad av att bekämpa nazism och fascism och sedan inte bistår den som vill vara med i den kampen. Expo har en omfattande dokumentation kring detta som går långt tillbaka i tiden. Jag står för att jag som demokratisk nationalist bad om hjälp, säger Mattias Karlsson, som beskriver kretsarna kring Motpol.nu som en grupp att ta på allvar, med en annan typ av extremism, ”skickliga på att maskera sina radikala uppfattningar”.

Karlsson menar att Expo, och då speciellt Daniel Poohl, genom att inte ens svara på hans brev utan i ett senare skede publicera det satt sig på fel stol.

– I det här fallet misstänkliggörs en person som ingår i ett demokratiskt, invandringskritiskt parti. Syftet är att den vägen ta politiska poänger. Det är något Daniel Poohl får förklara.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.