Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/extra-val-kan-hallas-den-7-april/

Politik

Extraval kan hållas den 7 april

Ett extraval kan som tidigast hållas söndagen 7 april.
Ett extraval kan som tidigast hållas söndagen 7 april. Foto: Tomas Ohlsson

Mindre än två veckor återstår till en eventuell fjärde och sista riksdagsomröstning om talmannens förslag till statsminister. Nu rekommenderar Valmyndigheten att ett eventuellt extraval hålls söndagen den 7 april.

Ivan Solander
Rätta artikel

Onsdagen den 16 januari ska riksdagen för tredje gången rösta om ett statsministerförslag som kommer presenteras av talman Andreas Norlén. 

Om förslaget röstas ner inleds en sista talmansrunda som avslutas med en omröstning onsdagen den 23 januari. Ett negativt utfall i den omröstningen gör att ett extraval utlyses.

Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist informerade på torsdagen riksdagens talman Andreas Norlén om när ett extraval tidigast skulle kunna hållas. 

Myndigheten rekommenderar att ett eventuellt extraval hålls den 7 april. Anledningen till att det datumet rekommenderas är enligt Valmyndigheten dels att bedömningen är att förberedelserna kräver minst två och en halv månad mellan beslut om valdag och valdagen, men att det även är viktigt att förhålla sig till Europaparlamentsvalet vars brevröstning inleds den 11 april.

Enligt myndighetens bedömning skulle ett extraval som placeras senare än den 7 april innebära en stor risk för att röster i de olika valen förväxlas eller att röster underkänns på grund av att de tolkas som två förtidsröster från samma väljare.

Enligt deras beräkningar kommer statens kostnader för extravalet kommer uppgå till omkring 346 miljoner kronor. De beräknar att kostnaderna blir något lägre än vid ett ordinarie val, bland annat eftersom det enbart rör sig om ett riksdagsval vilket innebär färre röstsedlar att tillverka och hantera.

Ewa Stenberg: Hårt för Åkesson att sänka sin favoritregering 

Läs mer: Löfven och Kristersson i möte med Liberalerna