Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fa-klimatskeptiker-i-svenska-riksdagen/

Politik

Riksdagsledamöter oroade för klimatet

Foto: Magnus Hallgren

Svenska riksdagsledamöter har en stark tilltro till de vetenskapliga klimatprognoserna, visar en enkät som DN gjort.

112 av 119 ledamöter är oroade över klimatförändringarna medan två anser att prognoserna är överdrivna.

– Det är väldigt svårt att veta vad man ska tro och inte tro på, säger Jan Ericson (M).

Amanda Lindholm
Rätta artikel

I samband med klimatmötet i Katowice har en rad rapporter om klimatförändringarna offentliggjorts. Det står nu bland annat klart att de globala utsläppen av koldioxid kommer att nå rekordnivåer under 2018 och att svenskars flygutsläpp motsvarar fem gånger världsgenomsnittet.

Bland svenska folkets företrädare i riksdagen verkar det finnas en samsyn om att klimatförändringarna är oroande – med några undantag.

DN har under veckan låtit riksdagsledamöter svara på en enkät om klimatet. 119 av 349 ledamöter svarade. Av dem uppger 112 att de tror på klimatprognoserna. Ett fåtal säger att de tror på det mesta, men inte allt. Två personer – som representerar SD och M – säger att de inte litar på prognoserna.

En av dem är den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson. Under veckan har han på sin blogg utvecklat sina tankar kring klimattoppmötet. Han skriver att det inför varje sådant möte dyker upp ”sensationella vetenskapliga rapporter” som han är skeptisk till. 

Till DN säger Jan Ericson att det florerar så många olika uppgifter om klimatförändringarna att han har svårt att veta vad han ska tro. 

– Den senaste tiden har vi sett siffror på att vi ska få en global uppvärmning på allt från 1,5 grad till tre, fyra, fem sex grader. Det finns ingen hejd på det.

I den senaste IPCC-rapporten presenteras olika temperaturhöjningar beroende på vilken nivå utsläppen kommer ligga på framöver. Jan Ericson säger han läser det mesta i klimatfrågan och bedömer vissa uppgifter som mer kvalitetssäkrade än andra. Vilka det är vill han dock inte berätta. Klimatförändringarna säger han sig inte vara orolig över.

– Mänskligheten brukar lösa problem när de dyker upp. Jag är kanske mer optimistisk. Jag är inte mycket för domedagsteorier över huvud taget. 

Partikamraten Maria Malmer Stenergard har en helt annan syn på klimatfrågan.

– Det står ju alldeles klart att det är en av vår tids största ödesfrågor och att det är otroligt ont om tid, vilket också visas av IPCC:s senaste rapport. Jag är naturligtvis väldigt bekymrad över om vi ska klara att nå tvågradersmålet, säger hon

När hon valdes till Moderaternas klimatpolitiska talesperson sa hon att hon ville lyfta klimatfrågan i partiet och ”blanda upp det blåa med mer grönt". Det tycker hon att man lyckats med i stor utsträckning, även om hon anser att partiet fortfarande syns för lite i frågan. 

Maria Malmer Stenergard säger att även om det finns enskilda ledamöter med andra perspektiv än det som är partiets hållning så påverkar det inte politiken i frågan.

– Jag svarar för min och Moderaternas hållning. Vi tar klimathotet på största allvar och presenterar också en politik i linje med det. Jag förutsätter att man i sitt arbete håller sig till partiets linje, säger hon.

Omkring en fjärdedel uppger i enkäten att de har klimatångest. I en liknande enkät förra året svarade 11 personer att de hade klimatångest och 10 personer ansåg att klimatprognoserna var överdrivna.

Alla utom sex svarar att de är oroade över klimatförändringarna.

Hanna Westerén, Socialdemokraterna miljöpolitiska talesperson, säger att det inte finns någon anledning att betvivla klimatprognoserna.

– Vi socialdemokrater är helt klart oroade av klimatförändringarna och ser det som en oerhört viktig politisk fråga eftersom klimatförändringarna äventyrar det mesta av det politiken i övrigt handlar om, exempelvis fördelningspolitik, jobb och tillväxt, säger hon.