Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Få nöjda med nya regeringen

Den nya regeringen har fått en tuff start. Inte ens var fjärde väljare är nöjd med regeringens arbete. Även rödgröna väljare förhåller sig avvaktande, visar DN/Ipsos. Samtidigt är opinionsläget efter valet stabilt.

Veckorna efter riksdagsvalet den 14 september har varit händelse­rika. Socialdemokraterna och Miljö­partiet har bildat regering och därefter lagt fram en budget tillsammans med Vänsterpartiet.

I snabb takt gjorde partierna upp i kontroversiella frågor som försvaret och migrationspolitiken samtidigt som annat förpassades till framtida utredningar. Trots att en regering finns på plats kan en rege­ringskris före jul inte uteslutas. Det enda som krävs är att Sverigedemokraterna stödjer alliansens budgetförslag i omröstningen i början av december.

Väljarna förhåller sig avvaktande till den nya regeringen, visar DN/Ipsos. Av de tillfrågade tycker 23 procent att regeringen gör ett bra jobb. Något fler, 25 procent, anser att S+MP-regeringen gör ett dåligt jobb.

Som jämförelse kan nämnas att 41 procent i juni tyckte att allians­regeringen gjorde ett bra jobb.

– Stefan Löfvens regering tillträder med en negativ förtroende­balans. Andelen som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb är hög­re än andelen som tycker att rege­ringen gör ett bra jobb, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Bland väljarna som helhet är det 38 procent som tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb.

Även de rödgröna väljarna är avvaktande i förhållande till den nya regeringen. I den gruppen är det 44 procent som tycker att regeringen gör ett bra jobb.

– Besked i flera kontroversiella frågor har skjutits på framtiden och lagts i utredningar och det adderar till osäkerheten i den nya regeringens politiska linje. Det är få som är nöjda. Många är lite missnöjda just nu, säger David Ahlin.

Alliansen hade en positiv förtroendebalans under större delen av sin regeringstid. Men även Reinfeldtregeringen fick en tuff start med flera ministeravgångar de förs­ta veckorna.

Siffrorna är inte helt nattsvarta för regeringen. Mer än hälften, 55 procent, är osäkra eller tycker att regeringens insats är vare sig bra eller dålig.

– Det är ett avvaktande betyg. Budgeten har just presenterats och väljarna håller på att bilda sig en uppfattning om den nya rege­ringens politik och förmåga. Rege­ringen har precis tillträtt och det är få väljare som har en särskilt tydlig bild av den nya regeringens politik, säger David Ahlin.

Väljarbarometern för oktober visar på ett stabilt opinionsläge som inte påverkats av den turbulenta tiden efter valet. Vore det val i dag skulle det parlamentariska läget bli mycket likt det vi har nu.

– Det är små rörelser sedan valet. Valresultatet står sig i stora drag. Väljarstödet för de tre rödgröna partierna är fortfarande större än stödet för alliansen och Sverige­demokraterna är vågmästare som tredje största parti, säger David Ahlin.

Fakta. Så gjordes mätningen

Mätningen baseras på 2003 telefonintervjuer med ett slumpmässigt och riks­representativt urval svenska medborgare. Mätningen gjordes under perioden 9–21 oktober.

Andelen som är osäkra, inte skulle rösta, rösta blankt eller inte ville uppge partisympati är 11,9 procent. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.