Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fa-svenskar-vet-att-det-ar-eu-val-i-maj/

Politik

Få svenskar vet att det är EU-val i maj

Foto: Daniel Kalker

Sverigedemokraterna ökar mest och Miljöpartiet står för det största tappet i DN/Ipsos första opinionsmätning inför EU-valet. Den visar också att Feministiskt initiativ löper en överhängande risk att åka ur Europaparlamentet. Men ännu är det bara 4 av 10 väljare som ens känner till att det är val i maj.

Rätta artikel
EU-valet 2019

En ny valrörelse står för dörren, med bara dryga tre veckor kvar till valdagen. Den här gången gäller det val till Europaparlamentet, som hålls vart femte år. Det är enda möjligheten för väljare i Sverige och andra medlemsländer att i direkta val tillsätta politiker som är med och stiftar lagar som sedan gäller i hela EU.

Partierna har presenterat sina kandidater och börjat lansera vallöften men än så länge har det gått de flesta väljare förbi. Kännedomen om valet som ska hållas den 26 maj är låg, visar en mätning från DN/Ipsos. Endast 43 procent svarar korrekt att valet hålls i maj. Övriga svarar senare i år, något annat år eller vet inte alls. 

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Även om kännedomen har ökat något sedan i mars så är den fortfarande låg givet den korta tid som är kvar. Första förutsättningen för att väljarna ska kunna fatta informerade beslut är att de känner till att det ska hållas val, säger han.

Nicklas Källebrings bedömning är att intresset för det förra EU-valet höjdes av att det inföll under supervalåret 2014 och blev en slags upptakt till riksdagsvalet följande höst. Nu kommer det istället efter ett val och en regeringsbildning som tog allt syre från den politiska debatten.

Tidigare val har också innehållit spänningsfaktorn att nya partier har knackat på Europaparlamentets dörr: 2004 var det Junilistan, 2009 Piratpartiet och 2014 Feministiskt initiativ. Några sådana kandidater syns över huvud taget inte till i DN/Ipsos aprilmätning. 

Läs mer: DN:s guide hjälper dig att ta ställning i EU-valet 

– I nuläget ser det inte ut att komma in något nytt parti, säger Nicklas Källebring som dock påpekar att skrällar ägt rum förr, inte minst EU-kritiska Junilistans raketspurt för 15 år sedan.

Givet den låga kännedomen om valet, och den höga andelen osäkra väljare (25 procent) ska resultatet av DN/Ipsos aprilmätning inte ses som någon prognos för valresultatet.

– När kännedomen är låg och valrörelsen blir kort och intensiv finns stort utrymme för väljarrörlighet, säger Nicklas Källebring.

Några tydliga tendenser syns dock i undersökningen. Sverigedemokraterna ser ut att gå mot ännu en stor valframgång. 17 procent av väljarstödet är drygt 7 procentenheter över valresultatet 2014 och i nivå med röstandelen i förra årets riksdagsval. Även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet (båda 10 procent) ligger klart över resultaten i både EU-valet 2014 och senaste riksdagsvalet.

– Det följer de trender som vi har sett i den inrikespolitiska opinionen, säger Nicklas Källebring. 

Till de som ligger klart under valresultatet i EU-valet 2014 hör Miljöpartiet som tappar mest i den här mätningen, nästan 7 procentenheter ner till ett väljarstöd på 9 procent. 

Liberalerna hör också till förlorarna i mätningen. Med 6 procent av väljarstödet ligger man cirka 4 procentenheter under röstandelen i 2014 års val, men ändå högre än när DN/Ipsos i april frågade hur väljarna skulle rösta om det var riksdagsval i dag (4 procent). Till bilden hör att L har skakats av en svår inre konflikt inför valet som slutade med att toppkandidaten Cecilia Wikström petades och ersattes med Karin Karlsbro.

Den största förloraren kan dock i slutänden bli FI, som skrällde sig till ett mandat i parlamentet 2014. Med endast 1 procent av väljarna bakom sig i DN/Ipsos, mot 5,5 i senaste valet, är det långt kvar om mandatet ska behållas.

För S, M och C är skillnaderna små i mätningen jämfört med 2014. För S skulle 23 procent dock innebära det sämsta resultatet sedan Sverige blev EU-medlem 1995.

Läs mer: Det här är partiernas toppkandidater i EU-valet