Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Få utförsäkrade får jobb

En av tio har fått jobb efter att ha nått maxgränsen i sjukförsäkringen, medan sex av tio återvänt till sjukförsäkringen.

Fackförbundet Kommunals ordförande önskar att hjälpen till sjukskrivna hade kommit tidigare.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tycker att det är en förbättring att en tiondel av de utförsäkrade har fått jobb och att många står närmare arbetsmarknaden än tidigare.

– Det är klart att jag skulle önska att fler skulle få arbete. Men det här ju människor som tidigare bara blev kvar i sjukförsäkringen.

Kristersson anser att det är bra när de som har arbetsförmåga får ett arbete, men pekar samtidigt på att vägen tillbaka kan vara lång för en person som varit sjukskriven i många år.

En undersökning som Kommunal gjort bland 320 av sina medlemmar visar att 70 procent uppskattar att de fått möjlighet att gå den tre månader långa arbetslivsintroduktionen hos Arbetsförmedlingen. Fast 80 procent säger samtidigt att de inte tror att introduktionen förbättrat deras möjligheter att få jobb.

– Det stora bekymret är att de borde ha fått den här uppmärksamheten långt, långt tidigare. De flesta har gått ner sig så mycket i skorna att 60 procent hamnar tillbaka i sjukförsäkringen, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.