Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fack-och-arbetsgivare-pressar-regeringen-om-arbetsformedlingen/

Politik

Fack och arbetsgivare pressar regeringen om Arbetsförmedlingen

Foto: Janerik Henriksson/TT

Både fack och arbetsgivare ökar nu pressen på arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att ta ett hårdare grepp om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Det har varit för mycket fokus på pengar, här behövs ledarskap, säger Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv.

Det har bara gått drygt två veckor sedan Eva Nordmark tog över posten som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson (S). Det kommer att bli en rivstart, för inom de närmaste veckorna ska den stora omställningen av Arbetsförmedlingen sätta igång på allvar.

Någon av de närmaste dagarna kommer den slutliga listan på hur många kontor som ska läggas ned och därefter ska Arbetsförmedlingen presentera en plan för hur både matchning och utbildning ska kunna skötas av privata utförare. Det handlar om en total omstöpning av Arbetsförmedlingen där myndigheten inte längre ska förmedla jobb utan istället bli en slags huvudman för en rad privata företag.

Enligt Januariavtalet ska förändringarna vara fullt genomförda 2021, och både fack och arbetsgivare vill att arbetsmarknadsministern nu tar ett fastare grepp om reformeringen av Arbetsförmedlingen. LO och arbetsgivarorganisationen Almega enades nyligen om ett krav på att staten måste skjuta till mer pengar till arbetsmarknadsutbildning. Bakgrunden är att många företag har svårt att hitta arbetskraft trots att arbetslösheten ligger över sex procent.

– Det måste finnas mer resurser till Arbetsförmedlingen, både till förvaltningsanslag och till det som ska handlas upp. Vi ser ute i kommunerna att det är ett akut läge och att man snabbt måste få till åtgärder som gör att människor inte hamnar i försörjningsstöd, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Arbetsförmedlingens nuvarande matchningstjänst är uppdelad på 72 områden, i 12 av dessa saknas det i dag leverantörer. Karl-Petter Thorwaldsson anser att reformeringen av Arbetsförmedlingen riskerar att skapa kaos och att arbetsmarknadsministern måste ta initiativ för att säkerställa att det finns arbetsmarknadsutbildningar i hela landet.

– Det är skamligt att säga men vi har den lägsta nivån sedan 1950-talet när det gäller arbetsmarknadsutbildningar. Det resulterar i att folk hamnar i arbetslöshet och inte hittar vägen in på arbetsmarknaden, säger han.

Svenskt Näringsliv anser att regeringen bör damma av det så kallade 70/90-målet - att 70 procent ska komma i jobb 90 dagar efter utbildningen. 

– Det skulle sätta tryck så att det fungerar bättre än vad det gör i dag. Ska vi ha volymer i arbetsmarknadsutbildning så måste vi veta vad vi ska ha dem till. Då måste de vara träffsäkra, säger Carina Lindfelt, avdelningschef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt näringsliv.

Carina Lindfelt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon efterlyser att den nya arbetsmarknadsministern styr upp den fortsatta processen kring reformeringen av Arbetsförmedlingen. 

– Ledarskap, tidsplan, tydlig plan. Eva Nordmark - det är dags att stiga fram men också ge mandat till dem inom organisationen som ska ha de här rollerna. Det har varit för mycket fokus på pengar, här behövs ledarskap, säger Carina Lindfelt.

Eva Nordmark avvaktar Arbetsförmedlingens egen plan för hur reformarbetet ska gå till. Senast den 1 november ska Arbetsförmedlingen återkomma med analyser och förberedelser.

– Det är viktigt att de får fortsätta det uppdraget och att reformarbetet får ske på ett ordnat sätt, säger Eva Nordmark.

Hon understryker att arbetsmarknaden och arbetslivet förändras och att det påverkar även Arbetsförmedlingens verksamhet. 

– Regeringen har varit tydlig med att man måste upprätthålla servicen lokalt till såväl arbetsgivare som till arbetssökande. Det är klart att det är en tuff uppgift men vi förväntar oss leverans från myndigheten, säger Eva Nordmark.

Hon delar fackens och arbetsgivarnas uppfattning att arbetsmarknadsutbildningarna måste bli träffsäkrare.

– Vi måste öka effektiviteten i matchningen och vi tillför nu medel, bland annat till arbetsmarknadsutbildning. För mig är det viktigt att vi har en hög träffsäkerhet i de insatser som ges. Matchningsfrågan är helt avgörande för svensk konkurrenskraft och välstånd, säger Eva Nordmark.

Eva Nordmark. Foto: Claudio Bresciani/TT