Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/faktiskt-helt-fel-att-liberalerna-ar-ensamma-om-vilja-forbjuda-religiosa-friskolor/

Politik

Faktiskt helt fel om att Liberalerna är ensamma om vilja förbjuda religiösa friskolor

Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är för ett förbud mot religiösa inslag i skolor. Foto: Nicklas Thegerström

När Jan Björklund medverkade i Studio DN special den 26 februari påstod han att han inte uppfattat det som att något annat parti än Liberalerna lagt fram förslag om att stoppa religiösa friskolor. Det stämmer inte.

Val 2018

Påstående: ”När det gäller att stoppa religiösa friskolor uppfattar jag inte att något annat parti lagt fram de här förslagen.”


Sagt av Jan Björklund, Studio DN Special, 26 februari

När Liberalernas partiledare Jan Björklund medverkade i Studio DN Special den 26 februari påstod han att Liberalerna var det enda partiet som lagt fram förslag om att stoppa religiösa friskolor.

Liberalerna röstade på sitt landsmöte i november ned en motion om att partiet skulle verka för ett totalförbud mot religiösa friskolor. I stället vann partistyrelsens linje som innebär ett förbud mot nyetablering av friskolor med konfessionella inslag och att nuvarande skolor inte ska expandera, vilket också är partiets nuvarande politik. Detta förslag fanns med i bland annat partiets budgetmotion för 2018.

Men även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är för ett förbud mot religiösa inslag i skolor, och Vänsterpartiet har lämnat in åtminstone en motion där man kräver en utredning om hur alla skolor ska bli konfessionsfria. 

Socialdemokraternas partikongress beslutade om att föreslå ett förbud mot konfessionella inslag i skolor i april 2017 men har ännu inte lagt fram ett förslag i riksdagen om detta. Även Sverigedemokraterna har tagit beslut om att verka för ett stopp för nyetableringar av religiösa friskolor men har inte på partinivå motionerat om detta i riksdagen.

Till DN säger Liberalernas pressekreterare Adam Alfredsson att Liberalerna är det enda partiet som lagt fram ett sådant förslag och som man menar inte är emot friskolor som koncept.

– Vänsterpartiet är emot alla typer av friskolor, det har de alltid varit. Så de är ju även emot religiösa friskolor. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har påbörjat en utredning i frågan, men den utredningen har ännu inte landat i några konkreta förslag i riksdagen.


Den här artikeln publicerades ursprungligen 26 februari.