Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/faktiskt-helt-fel-att-svenskt-naringslivs-vd-gar-i-pension-vid-60-ar/

Svensk politik

Faktiskt helt fel att Svenskt Näringslivs vd går i pension vid 60 år

Bilden har delats 14.000 gånger, men stämmer inte.
Bilden har delats 14.000 gånger, men stämmer inte. Foto: Ta tillbaka välfärden/DN

En bild som delats över 14.000 gånger från ett anonymt Facebook-konto påstår att Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne ska gå i pension vid 60 års ålder, någonting som inte stämmer. ”Tvärtom satsar hon på en ny karriär efter 60”, skriver Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv, i ett mejl till DN.

Val 2018

Påstående: ”[Carola Lemne] Vill höja pensionsåldern till 69. Går själv i pension när hon fyller 60.”

Sagt av Ta tillbaka välfärden!, Facebook, 10 mars 2018.

I början av mars i år meddelade Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne, att hon planerar att lämna sin post efter fyra år som vd för organisationen. Lemne är fortfarande vd för organisationen, och kommer att förbli det tills en ny vd tillsatts.

I samband med det beskedet publicerade Facebooksidan ”Ta tillbaka välfärden”, med drygt 9.200 gilla-markeringar, en bild som kommenterade händelsen.

Läs mer: Fem medieföretag bakom nya projektet faktiskt.se

”Carola Lemne går nu i pension när hon fyller 60. Lite roligt när hon själv vill se en höjd pensionsålder. Lemne är ju som bekant känd för våra följare då hon som VD för Svenskt Näringsliv haft en månadslön 490.000 kr samtidigt som hon jobbat för att sänka arbetares löner. Dela om du är trött på de överklassens hyckleri om pensionerna.”, skriver den anonyma Facebooksidan i ett inlägg. Under inlägget har man publicerat en bild som föreställer Carola Lemne med texten ”Vill höja pensionsåldern till 69. Går själv i pension när hon fyller 60.”

Bilden har sedan den först publicerats delats över 14.000 gånger på Facebook, och fick ny fart efter att Facebook-sidan ”Vardagsrasismen”, med nära 20.000 gilla-markeringar, delade den under söndagen.

Men påståendet stämmer inte. När Carola Lemne i mars meddelade att hon skulle lämna Svenskt Näringsliv sa hon tydligt att hon inte tänkte gå i pension vid 60 års ålder.

– Jag fyller 60 år i år och har alltid varit tydlig med att jag inte tänker bli pensionär på det här jobbet. Jag vill hinna testa på en ny karriär innan jag går i pension, sa hon till DN i samband med beskedet att hon kommer att sluta som vd för Svenskt Näringsliv.

Samma besked är svaret när DN kontaktar Svenskt Näringsliv för en kommentar om påståendena.

”Det stämmer inte. Carola Lemne kommer att lämna sitt arbete på Svenskt Näringsliv när en ny vd är på plats, men det innebär inte att hon går i pension. Tvärtom satsar hon på en ny karriär efter 60”, skriver Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv, i ett mejl till DN.

Martin Jönsson: Kraven på källkritiska mediekonsumenter kommer bara att bli större

Svenskt Näringsliv har heller inte förordat en lagstadgad höjd pensionsålder, i alla fall inte under de senaste åren. När den parlamentariska arbetsgruppen pensionsgruppen, som leds av socialminister Annika Strandhäll, i oktober föreslog en höjd pensionsålder i LAS, kritiserades det av Svenskt Näringsliv.

 ”Även om vi gärna ser att det skapas förutsättningar och incitament för människor att jobba längre så har vi tvärtemot motarbetat en lagstadgad höjning av pensionsåldern", skriver Peter Isling.

”Ta tillbaka välfärden” är en av de större Facebook-sidorna med vänsterpolitisk inriktning i Sverige, och publicerar i genomsnitt åtta inlägg om dagen till sina drygt 9.000 följare. Inläggen är genomgående kritiska mot Moderaterna och Svenskt Näringsliv, och det framgår inte vem som ligger bakom sidan. Sidan, som funnits sedan åtminstone 2010, uppmärksammades under 2013 efter att den i åtminstone ett inlägg uppmanat till våld.

Svenskt Näringsliv kritiserades själv tidigare i april för inlägg på en serie Facebooksidor, ”Jobbfakta”, ”Skattefakta” och ”Välfärdsfakta”, som drivs av organisationen och som hånar politiska motståndare. Särskilt uppmärksamhet fick en nu borttagen bild på en leende Magdalena Andersson intill en sörjande familj vid en gravsten som publicerades på sidan ”Skattefakta”.

”Falska påståenden som detta är tyvärr en del av vardagen i sociala medier. Här krävs ett gemensamt ansvar från alla som bedriver opinionsbildning i sociala medier. Vi fick nyligen berättigad kritik för ett par inlägg som gick över gränsen. De inläggen drogs tillbaka och vi bad om ursäkt. Det händer att vi spetsar till budskapen men vi far inte med osanning. Det vore bra om fler tänkte så”, skriver Peter Isling till DN.

DN har sökt ”Ta tillbaka välfärden”.

Ämnen i artikeln

Val 2018
Faktiskt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt