Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Faktiskt helt fel att Ulf Kristersson (M) aldrig haft ett jobb utanför politiken

Bilden refererar till ett uttalande Ulf Kristersson gjorde i Aftonbladet den 8 januari
Bilden refererar till ett uttalande Ulf Kristersson gjorde i Aftonbladet den 8 januari Foto: Skärmavbild/Ta tillbaka välfärden

En bild som den vänsterpopulistiska Facebooksidan ”Ta tillbaka välfärden” publicerade i januari har fått ny fart, och påstår att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson aldrig haft ett jobb. I verkligheten har Ulf Kristersson haft flera uppdrag utanför politiken, bland annat som kommunikationsdirektör för konsultbolaget Adcore.

VAL 2018

Påstående: ”Tycker att vi kan jobba till 75 – har aldrig själv haft ett jobb.”

Sagt av ”Ta tillbaka välfärden!”, 10 januari 2018

Den 10 januari i år publicerade den anonyma Facebooksidan ”Ta tillbaka välfärden” en bild på Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. På bilden står det ”Tycker att vi kan jobba till 75 – har aldrig själv haft ett jobb”.

”Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har aldrig haft ett jobb. Han gick rakt från en ekonomiutbildning till moderaterna och en karriär som politiker. Uffe skiter i skattesmitare men vill höja pensionsåldern till 75 för att roffa åt sig mer pengar från pensionärer. Dela om du tycker Uffe kan dra åt helvete”. 

Bilden har sedan den publicerades i januari fått närmare 9.000 delningar, och delas fortfarande dagligen av Facebook-användare.

Bilden refererar till ett uttalande Ulf Kristersson gjorde i Aftonbladet den 8 januari, där moderatledaren upprepade sin företrädare Fredrik Reinfeldts åsikt att svenskar bör arbeta längre och i en högre grad vara beredda på karriärbyten senare upp i åren.

– Det var helt rätt signal när Fredrik Reinfeldt sa att vi måste jobba till 75, sade han.

Detta uttalande var dock inte ett förslag om att införa en betydligt högre pensionsålder och Moderaterna har i dag inga förslag om att höja pensionsåldern till 75 år, enligt partiet själv. 

”När det gäller pensionen så finns inga moderata förslag om att tvinga någon att jobba till 75. Under vintern 2017 enades pensionsgruppen om en rad reformer av pensionssystemet. Bland annat att pensionsåldergränser och motsvarande åldersgränser i trygghetssystemen, exempelvis sjukförsäkring och a-kassa, ska höjas och kopplas till utvecklingen av medellivslängden”, skriver Anna Ståhlgren Nislander, pressekreterare för Moderaterna, i ett mejl till DN.

Det stämmer heller inte att Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, aldrig haft ett jobb i bemärkelsen att han innehaft en anställning utanför politiken. 

Ulf Kristersson var riksdagsledamot mellan 1991 och 2000, men valde sedan att lämna riksdagen. Då arbetade Kristersson istället som kommunikationsdirektör för konsultbolaget Connecta och sedermera Adcore efter att Connecta fusionerats med Information Highway. 2003 återvände Kristersson till politiken och blev Finanskommunalråd i Strängnäs, då hade han också enligt Moderaterna hunnit arbeta som kommunikationskonsult vid konsultföretaget Nextwork AB. Från 2006 var Ulf Kristersson socialborgarråd i Stockholm, och kom sedan att arbeta som socialförsäkringsminister 2010–2014 för att sedan återvända till riksdagen 2014 där han också blev Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson. Ulf Kristersson har alltså spenderat majoriteten av sin tid inom politiken, men har under ett antal år under början av 2000-talet varit anställd utanför politiken.

Ta tillbaka välfärden är en av de större vänsterpolitiska Facebook-sidorna i Sverige, med drygt 9.000 följare. Den anonyma sidan har funnits sedan åtminstone 2010, och uppmärksammades i april av DN efter att den publicerat ett falskt påstående om Svenskt näringslivs vd Carola Lemne.

Sammanfattning: Eftersom Ulf Kristersson faktiskt under ett par år arbetat utanför politiken och inte heller föreslagit en höjning av pensionsåldern finns det ingenting i påståendet som stämmer. Därför bedömer DN att påståendet faktiskt är helt fel.

Läs mer: Läs alla DN:s faktakollar 

Faktiskt.se

Det här är en faktakollsartikel gjord inom ramarna för samarbetet Faktiskt.se. Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige. Läs mer om Faktiskt och om hur vi arbetar här

DN har sökt Ta tillbaka välfärden som ber om att få återkomma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.