Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/faktiskt-mestadels-fel-om-hur-manga-utlandska-valdtaktsman-som-utvisas/

SVENSK POLITIK

Faktiskt mestadels fel om hur många utländska våldtäktsmän som utvisas

Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen påstått att Sverige utvisar få utländska brottslingar.
Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen påstått att Sverige utvisar få utländska brottslingar. Foto: Pontus Lundahl/TT

I söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda sade Jimmie Åkesson att fyra av fem utländska våldtäktsmän slipper utvisning. I verkligheten är det betydligt fler som utvisas. Åkesson hade inte räknat alla dömda utlänningar.

Påstående: ”Fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning.”

Påstått av Jimmie Åkesson i ett replikskifte med statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten i SVT:s Agenda, 6 maj.

Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen påstått att Sverige utvisar få utländska brottslingar, även när det handlar om mycket grova brott. Siffrorna har han hämtat från en rapport från Brottsförebyggande rådet ”Utvisning på grund av brott 2000-2014”, enligt Sverigedemokraterna.

I rapporten, på sidan 15, finns en tabell över hur stor andel utländska brottslingar som utvisas, uppdelat på vilka brott de är dömda för. Där finns de siffror som Jimmie Åkesson har använt. De visar att 19 procent av de som döms för våldtäkt eller grov våldtäkt också döms till utvisning. Den siffran stämmer väl med vad Jimmie Åkesson sade.

Men vad som inte har framgått är att den tabellen bara handlar om en del av de dömda från utlandet, de utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige.

I Brås rapport, på samma sida, finns en tabell för utländska medborgare som inte är folkbokförda här. Där ser siffrorna helt annorlunda ut. Av de som döms för våldtäkt utvisas 63 procent, för grov våldtäkt är siffran ännu högre, 73 procent utvisas. Någon totalsiffra går inte att få fram eftersom rapporten inte redovisar hur stor del av domarna som gäller folkbokförda.

Majoriteten bland dem som fått en utvisningsdom under 2000-talet var utländska medborgare som inte var folkbokförda i Sverige, totalt sett har gruppen utgjort mellan 85 och 94 procent av samtliga som fick en dom förenad med en utvisning varje år. Totalt utvisades 556 personer som ett resultat av en dom i ett sexualbrottsmål mellan 2000 och 2014, 347 av dessa var inte folkbokförda i Sverige och 209 var folkbokförda i Sverige.

Personer som flyttar till Sverige kan enligt Folkbokföringslagen bli folkbokförda om de har för avsikt att stanna mer än ett år i Sverige. För att bli folkbokförd måste personen ha fått ett uppehållstillstånd i Sverige och när man folkbokförs får man ett svenskt personnummer.

Enligt svensk lag kan utländska medborgare som begår brott, utöver själva straffet, dömas till utvisning med förbud att återvända antingen en viss tid eller i de grövsta fallen på livstid. Det är åklagaren som ska yrka på utvisning. Domstolarna tar sedan ställning och tittar på hur allvarligt brott det handlar om, men också vilken anknytning den dömde har till Sverige.

Lagen gör det betydligt enklare att utvisa utländska personer som har en svag anknytning. De som inte är folkbokförda här kan vara på tillfälligt besök i Sverige, men gruppen inkluderar också till exempel asylsökande och människor som befinner sig illegalt i landet. I en del fall kan även förhållandevis lindriga brott leda till utvisning, exempelvis när det handlar om utländska stöldligor som är här enbart för att begå brott.

Men även personer som inte är folkbokförda här kan ibland slippa utvisning, även om de har begått allvarliga brott. En utvisning får i allmänhet inte verkställas till länder där personen riskerar dödsstraff eller tortyr.

Frågan blev aktuell i rättegången mot Rakhmat Akilov, åtalad för terrordådet på Drottninggatan i fjol. Åklagarsidan har yrkat på livstids fängelse och livstids utvisning. Men utvisningen kanske inte blir aktuell om förhållandena i Akilovs hemland Uzbekistan är de samma som i dag. Landet anses vara ett av världens tio mest förtryckande länder, enligt Freedom House's Nations in Transit Index. Akilov skulle riskera tortyr och i så fall finns det ”verkställighetshinder” för utvisning, enligt svensk lag.

En noggrannare genomgång av regler för utvisning finns på Södertörns tingsrätts domarblogg ”Domarbloggen”.

När en utländsk medborgare är folkbokförd här krävs enligt lagen att de är dömda för förhållandevis grövre brott för att det ska vara aktuellt med utvisning. Det ska finnas en risk för att de fortsätter begå brott eller att det brott de dömts för har anses ha orsakat sådan skada att de inte ska få stanna i Sverige.

Utöver själva brottet tittar domstolarna också på personens anknytning till det svenska samhället. Det kan handla om hur länge personen har levt i Sverige, om han eller hon har arbete och familj här. Om personen har barn i Sverige kan det vara ett skäl till att inte utvisa personen, för barnens skull.

Frågan om utvisning av dömda brottslingar kan bli en viktig fråga i valet. Sverigedemokraterna kräver i sitt valmanifest ”obligatorisk utvisning av grovt kriminella utlänningar”. Moderaterna har krävt att kraven för att att utvisa brottslingar ska sänkas.

I en kommentar till DN skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson att de inte delar DN:s bedömning.

”När Jimmie Åkesson hävdar att ”I dag undgår fyra av fem utländska medborgare, som begår grova sexualbrott, utvisning”, så syftar han naturligtvis på invandrare och inte tillfälliga besökare.”

Vidare hänvisar man till folkbokföringslagen som stipulerar att de som har upprätthållit sig längre än tolv månader i Sverige ska vara folkbokförda i landet.

”Er invändning mot att vi inte har tagit hänsyn till tillfälliga besökare, är därför inte relevant för artikeln. Däremot påtalar ni ett annat problem som är bra att ni lyfter. Att utländska medborgare som besöker oss tillfälligt och alltså inte ens bor här, ibland ändå får stanna trots att de har begått ett grovt brott. Utvisningsgraden där bör naturligtvis vara 100 procent och inte bara 63 respektive 73 procent för våldtäkt respektive grov våldtäkt.”

Sammanfattning: Jimmie Åkessons uttalande är korrekt om du tittar specifikt på gruppen utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige. Icke-folkbokförda utvisas i mycket högre grad (både procentuellt och räknat i individer) och om man exkluderar dem blir bilden missvisande. DN bedömer därför att Åkessons uttalande faktiskt är mestadels fel.

Rättelse 12 maj 18.13: En tidigare version av artikeln saknade texten ”som bor i Sverige” i Åkessons citat. Rättelsen har ändrats då en tidigare formulering var felaktig.

Ämnen i artikeln

Val 2018
Faktiskt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt