Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-20 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/farre-aldre-i-riksdagen-partierna-maste-skarpa-sig/

Politik

Färre äldre i riksdagen: ”Partierna måste skärpa sig”

Barbro Westerholm (L).
Barbro Westerholm (L). Foto: Magnus Hallgren

I den nya riksdagen är bara sex av 349 ledamöter över 65 år – trots att de äldre utgör allt större del av befolkningen. Hos Socialdemokraterna, som är största parti, är ingen ledamot över 65 år. 

– Det är anmärkningsvärt, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Viviana Canoilas
Rätta artikel
Val 2018

Svenskarna blir allt äldre och den del av väljarkåren som är 65 år eller äldre är 26 procent. Trots det utgör de äldre riksdagsledamöterna, 65 år och uppåt, mindre än två procent. Totalt finns sex ledamöter som är 65-plus, rapporterar politiksajten Altinget.

Det är en minskning med tre riksdagsledamöter sedan 2014. 2010 fanns det tio ledamöter och 2006 låg siffran på elva ledamöter. 

Äldst i riksdagen är ledamoten Barbro Westerholm (L) med sina 85 år och hon ser avsaknaden av äldre ledamöter som ”beklaglig”. Hon tycker att alla generationer ska finnas representerade i riksdagen, ungefär i samma proportion till åldersfördelningen i samhället. 

Barbro Westerholm (L)
Barbro Westerholm (L) Foto: Magnus Hallgren

Om så skulle vara fallet skulle vi i dag ha 90 riksdagsledamöter som är minst 65 år. 

– Vi representerar olika erfarenheter och vi har med oss olika historiska erfarenheter med oss. Det är viktigt att de här olika perspektiven kommer in i beslutfattandet i riksdagen, säger Barbro Westerholm. 

Hon nämner ett exempel där hon debatterade med en av de yngsta ledamöterna i riksdagen. 

– Hon var väldigt historielös, hon vet inte varför vi har kommit så långt som vi har när det gäller kvinnors ekonomiska och sexuella frihet. De unga har inte historiken. Däremot kan de ha friska ögon och fråga varför vi gör på detta vis och då måste vi veta varför, annars får vi tänka om. 

Samtidigt är det också brist på unga ledamöter i åldern 18-29 år. I den nya riksdagen är de endast 25 stycken.

Christina Tallberg, ordförande för PRO
Christina Tallberg, ordförande för PRO Foto: Foto: PRO/Anneli Nygårds

Pensionärernas riksförbund, PRO, har både under den gångna mandatperioden och tidigare påpekat att det behövs vara fler som är över 65 år. 

– Det är inte acceptabelt att man bortser från den här kompetensen och erfarenheten när man ska fatta beslut i Sveriges riksdag, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO och tillägger: 

– Det ska inte bara vara äldre utan det är viktigt att det finns representation som har olika erfarenheter och kompetenser. Man får bättre beslutsunderlag helt enkelt. 

En förklaring till att det ser som det gör är att partierna inte placerar de äldre personerna tillräckligt högt på sina riksdagslistor, vilket gör att det blir svårt för dem att bli valbara, menar både Barbro Westerholm och Christina Tallberg. 

Inför valet hade Socialdemokraterna minst antal ledamöter på sina riksdagslistor (6,5 procent) över 65 år. Därefter kom Moderaterna med 11,3 procent och Sverigedemokraterna med 11,9 procent. 

I den nya riksdagen är det S, V, MP och C som inte har ledamöter över 65 år. 

– En del partier som inte är så stora har inte så många riksdagsplatser per valkrets. Det är en orsak. Men att Sveriges största parti inte har någon över 65 år är anmärkningsvärt, säger Christina Tallberg och fortsätter: 

 – Partierna måste skärpa sig. Man måste absolut rikta skammen mot de politiska partier som bortser från att en stor grupp av väljarkåren absolut inte finns med bland deras företrädare.  

På frågan varför S inte har några riksdagsledamöter över 65 år svarar partisekreteraren Lena Rådstam Baastad i ett mejl: 

”Vi har ett antal ledamöter som under denna mandatperiod kommer fylla 65 år, men det är uppenbart att vi inte nått hela vägen fram. Det är inte alltid ett helt enkelt pussel att lägga för våra distrikt, som själva beslutar om riksdagslistan i respektive valkrets. Vi har kongressbeslut som säger att 25 procent ska vara under 35 år och att varannan ska vara kvinna. Utöver det försöker distrikten få till en så bred representation som möjligt, inklusive personer över 65 år.”

Fotnot: De riksdagsledamöter som blir ministrar får ersättare i riksdagen. Eftersom det är oklart vilken regering Sverige kommer att ha finns inga ersättare med i genomgången.

Läs mer:

Så hjälpte fotbollsklubben Leila Ali Elmi till riksdagen

Här är Sveriges nya riksdag

Sverigedemokraterna har valt sida i talmansstriden