Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Färre flyktingar i kommuner med SD i vågmästarroll

Sverigedemokraternas invandrarpolitik påverkar flyktingmottagandet. I kommuner där partiet har en vågmästarroll är mottagandet lägre. Det visar en ny forskningsstudie från Mittuniversitetet.

– Det är viktigt att påvisa att dem politiska kompositionen i fullmäktige har betydelse, säger Niklas Bolin, universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Flyktingfrågan är högaktuell. Fler människor än någonsin väntas söka asyl i Sverige i år på grund av strider i främst Syrien. Situationen skapar ett tryck efter boenden för nyanlända i landets kommuner. Redan i dag väntar runt 12.000 personer med permanent uppehållstillstånd på en kommunplacering.

Men kommunernas vilja att ta emot flyktingar skiftar. Nu har forskare vid Mittuniversitetet undersökt om det invandrarkritiska Sverigedemokraterna har något sakpolitiskt inflytande på kommunnivå, och om det kan ha bidragit till ett mer restriktivt flyktingmottagande, i en ny studie.

Sverigedemokraterna har en vågmästarroll i ett 30-tal av Sveriges 290 kommuner. Studien omfattar de två senaste mandatperioderna.

– Vi kan inte peka ut någon enskild kommun, men generellt sett är flyktingmottagandet lägre i de kommuner där Sverigedemokraterna intar en vågmästarposition mellan de två etablerade politiska blocken, säger Niklas Bolin.

Normen inom de etablerade svenska partierna är att ta avstånd från SD och utestänga partiet från inflytande. Det har fungerat på nationell nivå där alliansregeringens blocköverskridande samarbete med Miljöpartiet har lett till en mer liberal migrationspolitik.

På kommunal nivå är trenden den motsatta.

– Trots ställningstagandet man gör på nationell nivå och att flera partiledare har varit ute och sagt att de inte ska samarbeta med SD visar vår studie att partiet har ett inflytande på lokal nivå, säger Niklas Bolin.

Argument som kommuner använder sig av för att ta emot färre asylsökanden är till exempel arbetslöshet och bostadsbrist i allmännyttan. Men även med hänsyn till sådana faktorer kunde forskarna konstatera att flyktingmottagande var lägre där SD hade en vågmästarroll. Det spelade heller ingen roll om det var ett vänster– eller högerstyre i kommunen, men moderatledda kommuner är generellt något mer restriktiva mot asylsökanden än de socialdemokratiskt ledda.

– Det är ingen stor skillnad, och vågmästarrollen hos SD har effekt oberoende majoritet, säger Niklas Bolin.

Hur Sverigedemokraternas inflytande i kommunfullmäktige uppstår har forskarna ännu inget svar på.

– Det ska vi titta på. Och det är intressant att fånga hur det uppkommer eftersom många politiker säger att de har en restriktiv hållning mot SD.

Använder politikerna SD som en ursäkt för att inte ta emot invandrare?

– Det vet vi inte. Men det klart att man kan gissa att Sverigedemokraternas position gör att det finns en möjlighet för de etablerade partierna att bli mer restriktiva, säger Niklas Bolin.

Han hoppas nu att studien kan fungera som en ögonöppnare för politikerna.

– Det finns anledning att fundera kring de här sakerna för politikerna som är så kategoriska och använder sig av argument på både lokal och nationell nivå att den andra sidan gör sig beroende av SD, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.