Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/federley-tavlar-om-att-leda-liberala-partigruppen-i-eu/

Politik

Federley tävlar om att leda liberala partigruppen i EU

Fredrick Federley, Centerpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TT

BRYSSEL. Fredrick Federley (C) vill bli ordförande för den liberala partigruppen i EU-parlamentet. Tuffaste konkurrenten, Nathalie Loiseau från Macrons parti En Marche, har hoppat av efter arroganta uttalanden om sina partivänner.

EU-valet 2019

Fredrick Federley hoppas bli ordförande för Europaparlamentets liberala grupp, som tidigare hette Alde men precis bytt namn till Renew Europe, förnya Europa. Bland Renew Europes 108 ledemöter ingår svenska C och L. 

– Ett antal delegationer inom gruppen har kommit till mig och vill att jag kandiderar, säger Fredrick Federley. 

Varför bestämde du dig till slut för att vilja bli ordförande?

– Det är möjligheten att få vara en del i att formera den nya gruppen och göra förändringar under kommande mandatperiod. Det är en otrolig chans. Jag tror ingen i Sverige har haft den tidigare, säger han.

Federley vill försöka ena gruppen, öka tilliten och överbrygga de motsättningarna som finns. Partigrupperna i EU-parlamentet är betydligt mer spretiga än i svenska riksdagen. Gamla Aldegruppen tillhörde dessutom en av de mest spretiga.

– Det går inte att leverera någonting om du inte kan lägga upp alla 108 röster på bordet i en förhandling med andra grupper. Splittras Renew Europe i olika fraktioner kommer vi inte ha något att säga till om, framhåller Fredrick Federley.

Som hans främsta konkurrenter om ordförandeposten har räknats fransyskan Nathalie Loiseau och nederländskan Sophie in 't Veld. På torsdagseftermiddagen hoppade Loiseau, tidigare EU-minister och president Emmanuel Macrons förlängda arm i Europaparlamentet, av sin kandidatur.

Hon har tidigare ansetts som favorit. Just En Marches intåg i parlamentet med sina 21 ledamöter är nämligen en viktig förklaring till att liberala gruppen vuxit sig starkare.

Nathalie Loiseau. Foto: Mehdi Chebil

Hennes stjärna började dala i takt med avslöjandena från ett så kallat bakgrundssamtal som hon haft med franska journalister. Det hon sade om sina partikamrater i Renew Europe läckte först ut i belgiska tidningen Le Soir och har sedan uppmärksammats i franska medier.

Bland annat förklarade Nathalie Loiseau att nu var det hög tid för nya metoder, ny stadga och nytt ledarskap. Liberaler i Tyskland, Benelux och Norden måste rätta in sig i ledet eftersom basen i partigruppen är mindre nordisk.

Dessutom attackerade hon sina medtävlare om ordförandeskapet. Sophie in 't Veld ”har förlorat alla sina slag” och att välja Fredrick Federley ”är som att ge nycklarna till tyska högern”.

Till en början kallade Nathalie Loiseau rapporteringen för påhittad, men i takt med att nya artiklar dykt upp tystnade hennes dementier.

– Att det kommer nya artiklar med fler detaljer gör att hon skadat sig själv väldigt mycket. Många undrar nu hur man agerar i Paris. Hon har inte stärkt sina odds, sade Federley till DN tidigare på torsdagen, innan det blev känt att hon hoppat av.

På onsdag nästa vecka ska ordförande för Renew Europe väljas.

Även de övriga partigrupperna i Europaparlamentet håller på att välja sina företrädare. I den gröna gruppen blir MP:s Alice Bah Kuhnke vice ordförande. I EPP-gruppen, där M och KD ingår, kandiderade Tomas Tobé (M) att blir vice ordförande, men fick inte tillräckligt många röster.

Partigrupperna där S, SD och V ingår har ännu inte valt sina företrädare.

Läs mer:

Nu börjar maktkampen mellan Europas högerpopulister 

Pia Gripenberg: Socialliberal allians i EU ska mota bort de konservativa från makten