Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Felen kan tvinga fram nytt omval

En socialdemokratisk valarbetare fångades på film av Tvärsnytt när hon applåderade åt deltagare i partiets röstskola medan de röstade i höstens val.
En socialdemokratisk valarbetare fångades på film av Tvärsnytt när hon applåderade åt deltagare i partiets röstskola medan de röstade i höstens val. Foto: Thomas Wedin/SVT
Det råder oenighet om hur lokalerna för förtidsröstning ska se ut i omvalen den 15 maj. I Örebro ska skärmar användas för att avgränsa vallokalen – men inte i Göteborg.

Nu varnar experter för att nya felaktigheter kan leda till att omvalen måste tas om – igen.

Valprövningsnämndens förre ordförande Bengt-Åke Nilsson tror att den ström av överklaganden som kom efter valet i höstas kommer att upprepas.

– Jag tror att väljarna kommer att vara mycket uppmärksamma på att det går rätt till. Det leder förmodligen till att det blir ett antal överklaganden igen.

Han tycker att Valprövningsnämnden har varit tydlig i sitt beslut om lokaler för förtids­röstningen som inleds den 5 maj.

Enligt beslutet måste ett röstningsställe ”vara klart avgränsat, till exempel genom avskärmning eller på liknande sätt”. Men i Göteborg ser ansvariga för valet ingen anledning till att följa beslutet.

– Jag ser inte vitsen med det. Man kan inte bygga upp skärmar på alla ställen, säger Bill Werngren, chef för valkansliet i Göteborgs stad.

I Örebro, däremot, har kommunen köpt in skärmar som bland annat ska sättas upp inne i biblioteket i stadsdelen Vivalla.

– Vi kommer att se till att vi avskiljer vallokalerna tydligt, säger Pernilla Wikström Pehrson, ordförande för valnämnden i Örebro.

En av orsakerna till att det blev omval i nordöstra valkretsen i Örebro var den röstskola som Social­demokraterna anordnade före valet i fjol.

Efter att dåvarande S-ledaren Mona Sahlin hade följt deltagarna till ett socialdemokratiskt tält utanför förtidsröstningsstället vällde personer in i biblioteket i Vivalla. En socialdemokratisk valarbetare fångades på SVT Tvärsnytts bilder då hon applåderade när en av röstskolans deltagare hade avlagt sin röst.

Efter händelsen slog Valprövningsnämnden fast att det måste finnas tydliga gränser för en val­lokal. Men i de 25 bibliotek i Göteborg där förtidsröstning anordnas blir det trots det ingen avskärmning.

– Jag har inte fått någon sådan information, säger Per Svensson, ordförande i valnämnden i Göteborgs stad.

Från Valmyndigheten har dock ut-gått två nyhetsbrev med länkar till Valprövningsnämndens beslut.

– Jag tycker att vi beskrev det mycket tydligt, säger Bengt-Åke Nilsson.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap, tror att oklar­heter ökar risken för nya felaktigheter.

– Om det blir ett jämnt valresultat kan det finnas en risk för att omvalen måste tas om igen, säger han.

Bakgrund:Plastpåse med röster tappades bort

En borttappad plastpåse i Skövde med 15 röstsedlar för Centerpartiet var orsaken till att Valprövningsnämnden beslutade om det största omvalet hittills i Sverige.

Över 1,2 miljoner röstberättigade får rösta i landstingsvalet i Region Västra Götaland den 15 maj.

Även i den nordöstra valkretsen i Örebro kommun äger omval rum till kommunfullmäktige. Orsaken till omvalet var dels felaktig hantering av 18 röstsedlar, dels att valarbetare för Socialdemokraterna följt med röstande in i förtidsröstningslokalen i biblioteket i stadsdelen Vivalla.

n I nordöstra valkretsen ska drygt 27 000 röstberättigade av­göra vem som ska styra kommunen fram till valet 2014. En enda röst skilde blocken åt efter valet i höstas. I väntan på omvalet har Moderaterna och Socialdemokraterna turats om att leda kommunen varannan månad.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.