Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Femen-aktivister avbröt Reinfeldt

01:00. Se när Femen-aktivister försöker ta sig upp på scenen under statsministerns tal i Almedalen.

Statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tal i Almedalen blev på torsdagskvällen oväntat avbrutet av aktivister från nätverket Femen.

De barbröstade aktivisterna skrek slagord, men släpades snabbt bort av polis. Det rörde sig om en protest mot skövlingen av Ojnare-skogen. Aktivisterna skrek "Stop mining boom" och hade texten "Ojnare rebel" samt "Lobbyists go home" på sina bröst.

Enligt DN:s fotograf Thomas Karlsson agerade poliserna mycket hårdhänt.

– De fyra kvinnorna försökte närma sig scenen från höger sida, men stoppades omedelbart. Ingen av dem hann ta sig upp på scenen. Först fördes de bakom scenen och vidare in i en byggnad. Sedan backade en polisbuss upp, och så släpades aktivisterna ut en och en, och tvingades in i bussen. Kvinnorna skrek och kämpade emot hela tiden, säger Thomas Karlsson.

Reinfeldt tvingades göra ett kort uppehåll i sitt tal. Han såg bekymrad ut, men sade sedan:

– Det är så det är, mina vänner. Yttrandefrihet kan se lite olika ut.

Säpos personal gjorde bedömningen att talet, som hölls i ruggigt och blåsigt väder i Almedalsparken, kunde fortsätta.

– Det här var ett gemensamt ingripande med Stockholms- och Gotlandspolisen, ett väl fungerande sådant. Någon rusade mot scenen och då valde vi att ingripa, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till DN.

Förändrar det som hänt er bedömning av hotbilden mot politiker i Almedalen?

– Vi kommenterar aldrig hotbilder mot våra skyddspersoner. Men det här var ett ingripande helt inom ramen för det som vi och polisen tagit höjd för. Det rör sig som bekant om ovanligt många skyddspersoner på ett väldigt litet område i Almedalen.

Enligt polisens presstalesperson Lotta Thyni har de fyra kvinnorna gripits misstänkta för överträdelse av myndighetsbud.

– Det innebär att de har tagit sig innanför våra avspärrningar. De är förda till polisstationen och kommer att höras där. Den text de hade målat på kropparna ska också dokumenteras. Efter att förhören är gjorda är det åklagaren som avgör om de ska släppas eller ej, säger Lotta Thyni till DN.

Den som döms för överträdelse av myndighetsförbud kan enligt lagen dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Femen är en feministisk protestgrupp som framför allt gjort sig känd för att uppträda topless för att skapa uppmärksamhet för sina krav. DN:s Michael Winiarski träffade förra året rörelsens ledare Inna Sjevtjenko i Paris, på flykt från sitt hemland. Läs intervjun här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.