Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

FI vill byta namn till Feministerna

Avgående partiordföranden Gudrun Schyman föreslår att Feministiskt initiativ byter namn till Feministerna.
Avgående partiordföranden Gudrun Schyman föreslår att Feministiskt initiativ byter namn till Feministerna. Foto: Nicklas Thegerström
Feministiskt initiativ vill byta namn på sin kongress i mars. Den avgående talespersonen Gudrun Schyman har föreslagit namnet Feministerna, vilket styrelsen ställt sig bakom.

Styrelsen var dock inte enig, så en het debatt väntar på kongressen. Namnbytet skulle innebära att FI kan behålla sin logga, som ju är F!. Ett skäl till namnbytet är att Feministiskt initiativ inte bara är krångligt att säga utan också att FI ofta förväxlas med Finansinspektionen.

– Vi har mognat som organisation och jag tycker därför att det vore bra att manifestera det med ett namnbyte. Det stryker under att vi gått från ett initiativ till ett parti, säger talespersonen Gudrun Schyman.

Hon är medveten om att det kommer att bli debatt på kongressen. Det finns en rädsla att man kan förlora på ett namnbyte, eftersom det nuvarande är inarbetat. Men Schyman tror inte att det är några problem.

– Vi behåller ju vår logga och det är lång tid till nästa val, så är det någon gång man ska göra det så är det nu, säger hon.

Gudrun Schyman avgår som talesperson på kongressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.