Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fi vill höja lägsta pensionerna och spara på försvaret

Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman. Other: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

Feministiskt initiativ vill spara 14 miljarder kronor på försvaret och höja skatterna med drygt 60 miljarder. Höjda garantipensioner är en av de större reformposterna.

– Vi har ett groteskt pensionssystem som spottar ur sig fattigpensionärer, det flesta kvinnor, säger partiledaren Gudrun Schyman.

Att överföra resurser från det privata till det offentliga är ett uttalat syfte med Feministiskt initiativs ekonomiska politik. Målet är att bygga ut den gemensamma välfärden och minska de ekonomiska skillnaderna.

Hur det ska gå till har partiet nu för första gången satt på pränt i ett sammanhållet förslag till statsbudget. Där summeras skattehöjningarna till 63 miljarder kronor 2018, inklusive minskade ränteavdrag, sänkt jobbskatteavdrag, och en avveckling av rut och rot.

– Vi efterlyser grundläggande långsiktiga systemförändringar. Vi måste använda politiken som verktyg för att nå jämställdhet och det handlar om rättvisa löner och rättvisa pensioner, säger partiledaren Gudrun Schyman.

Skatteintäkterna vill Fi till exempel lägga på att korta normalarbetstiden. Med en prislapp på 12 miljarder kronor 2018, som växer till 46 miljarder 2021, är det budgetförslagets största enskilda reformpost. Andra stora reformer är ökat bistånd (cirka 11 miljarder 2018) och höjda garantipensioner (drygt 8 miljarder).

Om Fi lyckas komma in i riksdagen efter valet 2018 kan partiet bli en pusselbit i ett rödgrönt regeringsunderlag. I det läget hoppas Gudrun Schyman framför allt på en diskussion med Socialdemokraterna om pensionerna.

– Vi har ett groteskt pensionssystem som spottar ur sig fattigpensionärer, de flesta kvinnor, säger Gudrun Schyman.

I den ekonomiska politiken har Fi en tydlig vänsterprägel men företrädarna pekar exempelvis på säkerhetspolitiken som ett område där partiet har en egen profil. I en tid då Ryssland rustar upp kraftigt och bryter mot folkrätten i Ukraina vill Fi spara 14 miljarder kronor på försvaret 2018. I stället vill man lägga pengar på bland annat civil beredskap och fredsfrämjande internationellt arbete.

Fi:s budget 2018

Större reformposter, i miljarder kronor:

Kortare arbetstid 12

Internationellt samarbete 11

Höjda pensioner 8

Större skattehöjningar:

Bolagsskatt 15

Minskat jobbskatteavdrag 10

Minskat ränteavdrag 7

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.