Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fick betalt både för hyrbil och egen bil

Håkan Juholt fick ersättning för hyrbil och milersättning för egen bil samtidigt, uppger Expressen. Håkan Juholt har ännu inte kommenterat uppgifterna. På torsdagen polisanmäldes han för trolöshet mot huvudman av två privatpersoner, enligt Aftonbladet.se.

Det finns oklarheter i Juholts reseräkningar från 2007, enligt Expressen. Han kan enligt räkningsunderlagen ha fått ut dubbla ersättningar två gånger.

Det första tillfället är från den 16–18 februari 2007, då han hyrde bil på Avis i Stockholm. Han lämnade tillbaka bilen den 18 februari klockan 16 och hade kört 94 mil.

Samma dag har han fått ersättning för bilresa mellan Oskarshamn och Stockholm, en resa som ska ha påbörjats klockan 15.

Enda sättet att uppgiften stämmer är om Juholt lyckades ta sig mellan Stockholm och Oskarshamn, en sträcka på över 30 mil, på en timme.

Det andra tillfället är från den 22 mars 2007, då han hyrde bil i Stockholm och körde till Oskarshamn, där bilen lämnades tillbaka ett dygn senare. Men den 22 mars åkte han också till Oskarshamn i egen bil, enligt reseräkningen, och fick milersättning på 832 kronor.

– Om man debiterar både för hyrbilskostnad och milersättning är det trolöshet mot huvudman. Man har ju redan fått betalt en gång för det hela, säger tjänstebilsexperten Ronny Svensson till Expressen.

"Håkan Juholt kommenterar inte det här i kväll", skrev S-ledarens pressekreterare Sofie Rudh i ett sms till Expressen på onsdagskvällen.

Sveriges Radios Ekot har hittat fler frågetecken kring reseersättningar. I februari 2008 ska Håkan Juholt ha fått ersättning för resa i egen bil mellan Stockholm och  Oskarshamn samtidigt som han hade hyrbil.

Sofie Rudh säger vid 11-tiden på torsdagen till DN.se att hon ännu inte har hunnit tala med Håkan Juholt om frågan.

– Återkom under eftermiddagen, säger hon.

Håkan Juholt ska under torsdagen bland annat medverka i Sveriges Radios program P4 Extra med Lotta Bromé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.