Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/finansministern-nobbar-eu-mote-for-regeringssamtal/

Politik

Finansministern avstår EU-möte för regeringssamtal

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Roger Turesson

Finansminister Magdalena Andersson (S) har ställt in sin resa till Bryssel där hon skulle delta i finansministrarnas möte på tisdag. Hon skulle även ha deltagit i kvällens möte med eurozonens finansministrar.

Orsaken är regeringsbildningen.

Rätta artikel

Hennes pressekreterare Gösta Brunnander uppger att Magdalena Andersson ”på grund av det inrikespolitiska läget och regeringsbildningen bedömer att det är bäst att stanna hemma den här gången”.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, har meddelat att han blir kraftigt försenad till mötet med EU:s transportministrar i Bryssel. Hans pressekreterare vill inte säga vad skälet är, inte heller om det har att göra med försöken att bilda regering. Alla sådana frågor måste ställas till statsrådsberedningen, enligt pressekreteraren.

S-ledaren Stefan Löfven har fått några dagar till på sig att försöka bilda en regering med stöd av C och L. ”Tidigast” onsdag morgon ska han informera talmannen.

Samtidigt tonar Centerledaren Annie Lööf ned sin hårda ton och pratar nu om ”angelägna reformer”.

På twitter och instagram hänvisar hon till den lista på liberala reformer som C lämnade över till Löfven i förra veckan, men som inte offentliggjorts.

När beskedet om listan lämnades i förra veckan var tonen hårdare. Lööf beskriver nu reformerna som ”angelägna”.

I förra veckan talade Lööf om att Löfven behöver godta hennes krav. Hon betonade också att Löfven för att ha en chans att bli statsminister kommer att få driva centerpartistisk och borgerlig politik.

– Accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning, sade Annie Lööf i en intervju med DN.

Lööf skriver också på twitter att Centerns lista omfattar "de områden vi lovade väljarna att genomföra". Hon räknar upp "liberala reformer för mer resultat för miljö och klimatet, en levande landsbygd, stärkt konkurrenskraft och bättre villkor för småföretagen, kortare vårdköer och stärkta insatser mot psykisk ohälsa, men givetvis också för medmänsklighet och en bättre integration".

Centerledaren skriver också: ”Grunden för en regering är det politiska innehållet”.

Enligt uppgifter till SVT har Centerns partistyrelse möte på hemlig ort. Ledningen uppges behöva grönt ljus för att börja förhandla med Löfven.

Enligt uppgift till TT är dock partistyrelsemötet planerat sedan tidigare.

Liberalernas ledning har mandat att inleda förhandlingar med Löfven. Men för att ta ställning till ett resultat behöver partirådet kallas in.Partirådet måste sammankallas om L ska rösta ja eller lägga ned rösterna i en riksdagsomröstning om Löfven som statsminister.

Stefan Löfven skulle i dag på morgonen ha lämnat besked till riksdagens talman om vilken regering han vill bilda och om hur stödet för den ska se ut. Tanken var att riksdagen skulle rösta om honom som statsminister på onsdag.

I söndags kväll meddelade talmannen att Löfven beviljas mer tid att arbeta fram ett regeringsalternativ.

Löfven ska avrapportera till talmannen Andreas Norlén tidigast onsdag morgon. Därefter kan Norlén föreslå Löfven som statsminister. Statsministeromröstningen måste hållas inom fyra kalenderdagar, efter det att talmannen har presenterat förslaget.