Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Finansministern: Skatten på arbete inte för hög

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Other: Thommy Tengborg/TT

Blockpolitiken är ett hinder för en bred skattereform, anser finansminister Magdalena Andersson (S). Samtidigt är hon beredd att sänka inkomstskatten och växla det mot högre skatt på konsumtion och kapital.

– Jag är absolut beredd att diskutera det, säger hon.

1. Vilka ser du som de viktigaste ingredienserna i en ny skattereform?

– Utgångspunkterna från skattereformen 1990/91 är fortfarande högst relevanta. Vi måste bredda skattebaserna för att kunna ha låga skattesatser.

– Sedan har det hänt en del sedan dess, vi har blivit medlemmar i EU, en ökad internationalisering och behov av en ökad miljöstyrning. Sedan har vi relationen mellan beskattning av arbete, konsumtion och kapital som också behöver diskuteras.

2. Hur ser du på att sänka skatten på arbete och höja den på konsumtion och kapital?

– Det är absolut en av de saker vi kan diskutera. För oss är det viktigaste att det blir ett bra fördelningspolitiskt skattesystem.

3. Tycker du att skatterna på arbete är för höga i dag?

– Om man jämför internationellt så har vi lite högre marginalskatter än en del andra länder. Men för andra inkomstgrupper sticker vi inte ut. Vi kan också konstatera att vi har den högsta sysselsättningsgraden i EU. En del brukar hävda att det finns ett direkt samband mellan beskattning av arbete och antalet jobb. Där är Sverige ett ypperligt bevis på att riktigt så enkelt är det inte.

4. Var det ja eller nej på frågan?

– Jag skulle inte säga att det är för hög skatt på arbete. Vi har en jättehög sysselsättning i Sverige. Det är uppenbarligen så att skatten på arbete inte hindrar jobbtillväxten i Sverige. Men det finns inget egenvärde i att ha skatter på en viss nivå. Kan man ta ut skatter med en annan balans som också har en rimlig fördelningspolitisk effekt så är jag absolut beredd att diskutera det.

5. Är det långsiktigt möjligt för Sverige att ta ut högre skatter än vad som görs i jämförbara länder?

– Det är en fråga som har diskuterats ända sedan vi gick med i EU och fick fri rörlighet för kapital. Hittills har det varit fullt möjligt för Sverige. Det var många som sa att den svenska modellen inte kommer att fungera i en globaliserad värld. Men det har tvärtom varit så att den svenska modellen har klarat sig oerhört bra under de senaste 20–25 åren.

6. Varför vågar ingen politiker ta ordet fastighetsskatt i sin mun?

– Vi har alla gått till val på att vi inte ska återinföra en fastighetsskatt. Som ekonom ser jag absolut poängen med en fastighetsskatt. Som politiker ser jag dock att det var en så impopulär skatt att den var en fara för legitimiteten för skattesystemet. Då är det bättre att ta ut skatt på något annat sätt. Men att ytterligare sänka den samlade beskattningen på fastigheter ser jag inte som aktuellt.

7. Hur ser du på förutsättningarna att nå en bred uppgörelse om skatterna?

– Det bygger på att den skadliga blockpolitiken upphör. Det är den som är hindret för den här typen av blocköverskridande överenskommelser. Ska man göra en större skatteomläggning måste det vara en överenskommelse på ett eller annat sätt över blockgränsen för att det ska vara stabilt om det blir ett regeringsskifte.

– Som det har sett ut under den här mandatperioden har alliansen i huvudsak velat förhandla som fyra partier och dessutom haft ett krav på att vi ska ha ett budgetsamarbete med V. Att komma överens hela vägen från Vänsterpartiet till Moderaterna har inte känts som en arbetsuppgift som varit så meningsfull att arbeta med.

Läs mer: Splittring inför ny skattereform

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.