Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/finansministern-tveksam-till-att-lata-polisen-jaga-tiggare/

Politik

Finansministern tveksam till att låta polisen jaga tiggare

Foto: Beatrice Lundborg

VISBY. Finansminister Magdalena Andersson är tveksam till att polisen ska ägna sig åt att jaga tiggare.

– Jag är öppen för att titta på olika sätt att minska tiggeriet men jag är inte säker på att det är bästa sätt att använda polisresurserna, säger Magdalena Andersson i DN:s tält i Almedalen.

Sedan statsminister Stefan Löfven tackat nej till att delta är det Magdalena Andersson som representerar sitt parti under Socialdemokraternas dag i Almedalen. Under sitt besök i DN:s tält på fredagsmorgonen fick hon frågan om hur hon ser på att polisen ska kunna avvisa tiggare från offentliga platser. S-styrda Eskilstuna är en kommun som prövar en sådan modell. 

– Vi behöver på olika sätt göra mer för att vi inte ska behöva ha tiggare. Samtidigt är det så att vi har ganska ont om polisresurser. Att polisen skulle behöva använda mycket resurser åt att jaga bort tiggare är jag inte säker på är det bästa sättet, sade Magdalena Andersson.

Hon menar att det måste finnas andra lösningar.

– Jag har själv valt att aldrig ge pengar till tiggare men däremot ge pengar till organisationer som jobbar mot fattigdom.

Enligt finansministern vilar ett stort ansvar på de länder som tiggarna kommer från att ta ansvar för sina medborgare.

– Det här är också en diskussion med EU. Den fria rörligheten i EU är för att man ska kunna arbeta, det är inte en fri rörlighet för att man ska åka runt och tigga, sade Magdalena Andersson.

– Den gatubild vi har med tiggare runt om i hela landet – så tycker inte jag att det ska se ut i Sverige. Tiggeri är aldrig någonsin en lösning på fattigdom.