Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fingeravtryck och tillslag mot arbetsgivare ska få fler att lämna landet

01:43. Polisen ska ges ökade möjligheter att jaga papperslösa på arbetsplatser, rätt att ta fingeravtryck och söka efter id-handlingar vid utlänningskontroller.

Regeringen ser ut att få brett stöd i riksdagen för att öka tillslagen mot illegal arbetskraft och ge polis möjlighet att ta fingeravtryck vid inre gränskontroller. Även Centerpartiet som tidigare höjt varningsflagg för att oskyldiga företag kan komma att drabbas säger sig nu stödja förslagen. Men Moderaterna anser att regeringen borde göra mer förhindra att ett skuggsamhälle växer fram.

Regeringen vill ge polisen rätt att kontrollera arbetsplatser där risken för att det finns illegal arbetskraft är hög. I dag krävs brottsmisstanke för ett sådant tillslag.

– Det ska svida i skinnet hos den arbetsgivare som utnyttjar dessa människor som ofta befinner sig i en utsatt situation, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en pressträff i regeringskansliet Rosenbad på torsdagen.

Regeringen vill fördubbla sanktionsavgiften för arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft från ett halvt till ett helt basbelopp, som i år är 44.800 kronor.

– Om ett företag har tio illegalt anställda blir det i så fall kännbart, säger Morgan Johansson.

Han tror inte att regeringens förslag innebär att oskyldiga arbetsgivare kan drabbas. 

– Vi har ett stort behov under de kommande åren att se till att det inte breder ut sig ett skuggsamhälle. Alla arbetsgivare tjänar på att det är ordning och reda, säger Morgan Johansson till DN.

Förslaget får stöd av Sverigedemokraterna, vars 47 ledamöter innebär att en majoritet står bakom förslaget i riksdagen.

– Regeringens förslag på utökade möjligheter för att kontrollera arbetsplatser är bra, och vi ser gärna fler förslag i samma riktning, säger Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson.

Regeringen missköter hela frågan om skuggsamhället. Man inser inte problemets storlek och man lägger väldigt lite på riksdagens bord.

Även Centerpartiet som tidigare varat för att oskyldiga företag kan komma att drabbas av kontroller är nu positivt till regeringens förslag.

– Vi är positiva till att polisen har de befogenheter som krävs för att kunna identifiera illegal arbetskraft. Att ha personer anställda i strid mot utlänninglagen ska förstås beivras, säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

Även regeringens förslag att ge polisen möjlighet att ta fingeravtryck och omhänderta pass och andra id-handlingar vid inre utlänningskontroll ser ut att få stöd i riksdagen. Men inrikesminister Morgan Johansson betonar att fingeravtryck bara ska tas om en person inte kan visa id-handlingar. Han vill inte se någon upprepning av det kritiserade Reva-projektet från 2013 när polisens bland annat stoppade misstänkta personer i tunnelbanan.

– Här handlar det om att man ska kunna ta fingeravtryck på de inre utlänningskontroller som redan görs, säger Morgan Johansson.

Men polisen har väl även möjlighet att genomföra sådana kontroller utanför arbetsplatser?

– Ja, men vi pekar inte i den riktningen att man slumpmässigt ska börja genomföra fingeravtryckskontroller.

Regeringen vill också se över säkerheten kring identitetshandlingar. En utredning aviseras som ska undersöka om det ska finnas en ansvarig myndighet för utfärdandet av id-handlingar, vilket inte finns i dag.

Inom polisen arbetar 200 personer i hela landet med att söka personer som fått avslag på sina ansökningar om att få stanna i Sverige, men ändå befinner sig här. 

– Vi behöver fler poliser som arbetar med de här och andra uppgifter. Det är därför vi skjuter till fyra miljarder kronor under de kommande åren, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Moderaterna anser att regeringens förslag kommer för sent och är otillräckliga.

– Regeringen missköter hela frågan om skuggsamhället. Man inser inte problemets storlek och man lägger väldigt lite på riksdagens bord, säger Johan Forssell (M), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Han är tveksam till att förslagen kan komma att genomföras den 1 januari 2018. Han ifrågasätter också om polisen har tillräckliga resurser, men ska "titta på" regeringens förslag som nu går ut på remiss.

Migrationsverket bedömer i sin senaste prognos att 33.000 personer som får ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut kommer att avvika under 2017, 2018 och 2019. Samtidigt sänktes prognosen för hur många som lämnar landet självmant.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.