Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Finland säger nej till gemensam nordisk gräns

Finlands regering säger nej till det danska förslaget om en gemensam nordisk gräns. Det beskedet ger den finländske finansministern Alexander Stubb till DN. Samtidigt intensifierar den svenska regeringen samarbetet med sin danska motsvarighet för att stärka den danska gränskontrollen mot Tyskland.

Sedan identitetskontroller på tåg, bussar och färjor infördes till Sverige den 4 januari har antalet asylsökande gått ner från som mest över 6 000 per vecka i december till 713 under de senaste sju dagarna, enligt Migrationsverkets statistik.

Men id-kontrollerna har fått kritik för att ställa till problem för pendlare i Öresundsregionen. Id-kontrollerna och gränskontrollerna på den svenska sidan som också finns kvar kan också sänka investeringsviljan och dra ner den ekonomiska tillväxten i regionen, varnar ekonomer.

Den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen föreslog nyligen en gemensam nordisk gräns för att undvika gränskontroller mellan de nordiska länderna som har en passunion sedan 1957. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anslöt sig till samma uppfattning i en DN Debatt-artikel på måndagen.

Men förslaget lär inte bli verklighet eftersom Finland, med yttre Schengengräns mot Ryssland, nu säger blankt nej.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Den europeiska unionen och Schengen har en yttre gräns. Innanför det området rör vi oss sedan fritt. Alla murar som byggs upp inom Europa, i Norden eller någon annanstans, tycker jag är dåliga murar, säger Alexander Stubb.

Den tidigare statsministern säger sig tala för hela den finländska regeringen som i stället vill stärka EU:s yttre gräns.

– Det handlar till exempel om Finland gräns mot Ryssland eller Greklands gräns. Sedan ska vi ha en gemensam asylpolitik. Det finns inga mellanstatliga lösningar på det här överstatliga problemet. Vi vill inte ha permanenta gränskontroller mellan de nordiska länderna, säger Alexander Studd.

Men visar inte det som hänt att Schengensamarbetet inte fungerar och att det kan finnas behov av ett nordiskt samarbete istället för att man bygger murar mellan de nordiska länderna?

– Det är därför vi har ett Schengenavtal med kortfristiga metoder att behålla gränsbevakningen. Det bevisar att Schengen fungerar.

Däremot håller den svenska regeringen dörren öppen för den danska idén om en gemensam nordisk gränskontroll. Samtidigt intensifierar regeringen samarbetet med Danmark för att förbättra gränskontrollen mellan Tyskland och Danmark som för närvarande enbart består av stickprovskontroller.

– Ändå är det uppenbarligen 700-800 personer som tar sig genom Danmark till Sverige varje vecka för att söka asyl här, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Han ska inom kort resa till den dansk-tyska gränsen tillsammans med danske justitieministern Søren Pind. Den svenska Nordenministern Kristina Persson (S) har föreslagit att danskarna skulle införa en id-kontroll av svensk modell.

– Vårt huvudfokus är att få integrationen i Öresund att fungera, säger Ygeman.

Moderaterna kräver att regeringen erbjuder Danmark ekonomiskt bidrag för att införa id-kontroller mot Tyskland. Gränsen består bland annat av en svårbevakad landgräns på Jylland.

– Regeringen kan inte förvänta sig att danskarna löser det här själva. Vi måste hjälpas åt. Den svenska regeringen måste till exempel bidra med resurser, säger Elisabeth Svantesson (M); migrationspolitisk talesperson.

Men den frågan är för tidigt väckt, anser finansminister Magdalena Andersson (S) som på fredagen diskuterade migrationsfrågor med sin finländske ministerkollega Alexander Stubb.

– Det har jag inte tagit ställning till än. Frågan behöver beredas, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.