Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fler ambulansförlossningar i Sollefteå efter BB-nedläggning

Other: Roger Turesson/DN/TT

 

Ett år efter nedläggningen av BB i Sollefteå har antalet ambulansförlossningar ökat.

Samtidigt varnar läkare för att patientsäkerheten är i fara för akut sjuka på Sollefteå sjukhus, och IVO har inlett en utredning. 

Sedan BB i Sollefteå lades ned för ett år sedan hänvisas blivande föräldrar i området till sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik. För en del patienter innebär det en resväg på över tio mil.

Under 2016 föddes inga barn i ambulans i Västernorrland – förra året föddes sju. Sex av de födande var kvinnor som inte hade svenska som modersmål. Flera av dem kom till Sollefteåtrakten i samband med flyktingvågen 2015.

Antalet hemförlossningar i Västernorrland minskade samtidigt marginellt, från åtta till sju.

Kvinnoklinikens verksamhetschef Marju Dahmoun säger att man i de löpande utvärderingar som görs av nyblivna mödrars förlossningsupplevelser inte hittills ser ökade tecken på stress:

– De allra flesta är mycket nöjda med sina förlossningar. Men vi tittar just nu på hur mödravården kan behöva satsa extra på att informera kvinnor som inte talar svenska. Det kan finnas traditioner som gör att man inte ringer i lika god tid, och att man inte förstår vitsen med att föda på sjukhus. Flera av dem hade tidigare erfarenhet av hemförlossningar.

Att förlossningarna skett i ambulans och inte i egen bil kan möjligen bero på att de nyanlända, till skillnad från de flesta här, inte har egen bil, tror hon.

Foto: Roger Turesson

BB-nedläggningen motiverades med såväl besparingskrav som med att en centralisering skulle ge bättre vård i Västernorrlands län. Regionpolitiker och flera verksamhetschefer pekade även på svårigheterna att rekrytera vårdpersonal.

Läs mer: Efter BB-skandalen: politiker utsatta för hat och hot

Samtidigt med BB-nedläggningen stängde akutmottagningarna för kirurgi och ortopedi. 

Mats Åström, narkosläkare i Sollefteå, har reagerat kraftigt på vad han beskriver som stora brister i omhändertagandet efter nedläggningen:

– En patient som till exempel har ont i magen kunde tidigare träffa en kirurgspecialist här, och om nödvändigt opereras inom ett par timmar. I dag kan de behöva skickas till Örnsköldsvik eller Sundsvall både för specialistbedömning och operation. Det kan ta åtta, tio timmar.

För äldre och sköra patienter kan fördröjningen få stora konsekvenser.

– Jag kan inte säga att någon har dött på grund av detta, men jag vet patienter som inte skulle ha dött precis när de gjorde det, om saker varit annorlunda.

Mats Åström är kritisk till hur rapporter om så kallade avvikelser hanteras, och att de först hamnar hos den chef som är ansvarig för avdelningen, som inte alltid går vidare med fallen. Han säger också att flera fall avskrivits på grund av ”bristande information i journalen”, något han kallar ”rent trams”. I oktober inledde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en utredning av patientsäkerheten till följd av nedläggningarna av akutmottagningarna.

– Vi trodde att vi skulle vara klara i början av året, men vi har fått ligga på och först nu fått in de dokument som vi har begärt, säger handläggaren Andrea Blömer.

IVO kan inte ha några synpunkter på nedläggningen, men kan kräva att man redovisar hur patientsäkerheten säkerställs.

Ända sedan BB lade ned pågår en dygnet runt-manifestation i sjukhusentrén. Ockupationen är tänkt att pågå fram till valet. Carina Hellström, en av BB-aktivisterna, säger att målet är en nyöppning av både BB och akutmottagningarna – och en bättre vård i hela Sverige. Hon ställer själv för första gången upp i regionvalet i höst, för Vänsterpartiet.

Läs mer: Risken att få föda på vägarna håller BB-kampen vid liv 

Nedläggningen av delar av sjukhuset har fått många invånare i Sollefteå att engagera sig för vården. Genom en ekonomisk förening samlades pengar in för att uppföra en ny vårdcentral. Den öppnade den 20 december och har nu 6000 listade patienter. Stefan Kanerva, ordförande för aktionsgruppen ”Ådalen reser sig”, säger att man nu har tio fast anställda läkare och konkreta planer på att öppna ett helt sjukhus.

Sollefteåborna är inte de enda som har långt till BB och akutsjukvård i Sverige, men nedläggningen har lett till att människor har flyttat. Några av dem hade just kommit:

– Jag känner till fyra, fem familjer som har lämnat eftersom de inte känner sig trygga här. Andra planerar att flytta. Där jag kommer ifrån fanns akutkirurgi på sjukhusen också i mindre städer, säger Ahmad Fadi, som är kock i ett skolkök och kom till Sverige från Syrien 2014.

Fakta.

Efter ett beslut i Västernorrlands regionfullmäktige stängde för ett år sedan BB i Sollefteå, liksom akutmottagningarna för kirurgi och ortopedi.

Patienter är hänvisade till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus har pågått sedan stängningen.

Det BB som stängdes hade ca 300 förlossningar per år och var ett av Sveriges minsta.

Beslutet att stänga ligger i linje med en centralisering av vården som förordas också på nationell nivå, för att öka kvalitet och kompetens - det är lättare att hålla hög kvalitet om läkare ofta får utföra en viss typ av ingrepp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.