Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fler borgerliga väljare vill bryta blockgränsen

Grafik: Stefan Rothmaier

Borgerliga väljare är mer positiva till ett blocköverskridande samarbete än anhängare till de rödgröna partierna. DN/Ipsos majmätning visar också att alliansen har en mycket brant uppförbacke inför valet i höst.

De mönster som fanns i SCB:s stora majmätning kan man även se i Ipsos nya månadsmätning. ­Allianspartierna får tillsammans 37,2 procent, en nivå regeringspartierna haft under hela 2014.

– Det finns absolut ingenting som tyder på att alliansen lyfter, att stödet för alliansen skulle öka. Det är tvärtom väldigt stabilt, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.

Ett glädjeämne för alliansen är att samtliga fyra partier för första gången på länge når över riksdagsspärren. Kristdemokraterna noterar en statistiskt säkerställd ökning och får 4,5 procent. Den andra statistiskt signifikanta förändringen är att Feministiskt initiativ ökar till 3,9 procent.

Till stor del kännetecknas veckans mätningar av att svensk politik återgår till vardagen efter EU-valrörelsen. Valvinnaren Miljöpartiet är tillbaka kring tio procent och den stora förloraren Moderaterna ligger här på 22,6 procent, en betydligt bättre siffra än i EU-valet.

– Men M är nu nere på nivåer som gällde innan de nya Moderaternas framgångsperiod, säger Ahlin.

Den stora skillnaden mellan Ipsos majmätning och SCB-undersökningen är stödet för Socialdemokraterna. Enligt SCB stöds Socialdemokraterna av 35,3 procent medan partiet hos Ipsos endast noterar 31,3.

Minskningen sedan april är inom felmarginalen men jämfört med februari är den negativa trenden statistisk signifikant.

– Vi har sett flera gånger tidigare att SCB har skattat stödet för Socialdemokraterna något högre än opinionsinstituten. Under våren har de legat på 33–34 procent i våra mätningar, så det är svårt att veta säkert hur S ligger till, säger David Ahlin.

I samband med majmätningen har Ipsos även frågat väljarna om vilka partier de vill ska ingå nästa regering. Det är tydligt att blockpolitikens grepp om väljarna är starkt.

De borgerliga väljarna vill helst bilda regering med andra borgerliga partier. S, V och MP:s väljare föredrar varandra.

Men det finns några intressanta skillnader. Trots att Stefan Löfven ofta talat om en blocköverskridande regering nästa mandatperiod verkar hans väljare vara tveksamma.

– Det är få socialdemokratiska väljare som vill se en regering tillsammans med ett alliansparti, säger David Ahlin.

På den borgerliga sidan har samtliga partiledare med emfas avvisat alla tankar på att bilda regering ihop med Socialdemokraterna.

Trots det är alliansväljarna mer öppna för en regering över blockgränsen än de rödgröna. En tion­del av moderaterna kan tänka sig en storkoalition med ärkefienden ­Socialdemokraterna och lika många moderatväljare nämner Miljöpartiet som regeringspartner.

Bland folkpartisterna vill en femtedel att Miljöpartiet ingår i nästa regering.

– Blockpolitiken har en stark ställning, men väljarna är inte så disciplinerade som vissa partiledare kanske skulle önska, säger David Ahlin.

xxxx

Moderatväljarna vill helst bilda regering med Folkpartiet (63 procent), Centerpartiet (52 procent) och Kristdemokraterna (47 procent). Men...

...11 procent vill ha med Socialdemokraterna.

...10 procent vill ha med Miljöpartiet.

Folkpartiväljarna vill helst bilda regering med Centerpartiet (60 procent), Moderaterna (57 procent) och Kristdemokraterna (47 procent). Men...

...19 procent vill ha med Miljöpartiet.

...11 procent vill ha med Socialdemokraterna.

S-väljarna vill helst bilda regering med Miljöpartiet (45 procent), följt av Vänsterpartiet (36 procent). Men...

...6 procent vill ha med Centerpartiet.

...4 procent vill ha med Feministiskt initiativ.

MP-väljarna vill helst bilda regering med Socialdemokraterna (54 procent) och Vänsterpartiet (28 procent). Men...

...12 procent vill ha med Centerpartiet

...11 procent vill ha med Folkpartiet

...9 procent vill ha med Moderaterna

...7 procent vill ha med Feministisk initiativ

Övriga partier har vi valt bort eftersom de statiska baserna är för små eller för att partierna är mindre intressanta när det handlar om blocköverskridande samarbeten.

Mätningen baseras på 1 156 telefonintervjuer genomförda under tiden 15–25 maj 2014 med ett representativt slumpmässigt urval svenska medborgare 18 år eller äldre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.