Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Fler måste kunna byta karriär mitt i livet”

”Om vi tror att vi kan leva allt lägre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
”Om vi tror att vi kan leva allt lägre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Erik Englund
Ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, där man ska vara beredd att byta karriär mitt i arbetslivet. Det kan krävas för att få den ekonomiska standard vi förväntar oss, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som öppnar för ett studiestödssystem som möjliggör studier även efter 50 års ålder.

– Det är en väldigt viktig utgångspunkt att förstå att 30-åringar inte jobbar med samma saker som 70-åringar, säger han.

I morgon, onsdag, är Fredrik Reinfeldt värd för statsministrarna från de andra nordiska och baltiska länderna samt för premiärminister David Cameron från Storbritannien.

De ska bland annat diskutera idéer och förslag kring hur äldre lättare ska kunna ta plats på framtidens arbetsmarknad. Vartannat barn som föds nu väntas leva tills det är hundra år. Enligt Fredrik Reinfeldt är det en stor förändring som medborgare och politiker ännu inte förstått alla konsekvenser av.

– Detta sker dessutom i en tid då den globala världsekonomin förändras. De länder som vi möter i öppen konkurrens har inte våra välfärdsambitioner. Dessa länder lägger inte in skatter och avgifter på produktion för att finansiera stora pensionssystem och välfärdslösningar. Och då blir frågan: håller vår ekvation?

Hans svar är att skissa ett samhälle där människor måste försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag. I hans exempel talar han om ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder. De innefattar också minst ett karriärbyte, när det yrke man haft som yngre blivit för tungt eller för stressigt.

– Det är en väldigt utmanande uppfattning. Hela vårt liv är präglat av att vi från det att vi pratar med yrkesvägledaren och fattar ett beslut, så tror vi att vi ska jobba med samma sak hela livet.

Men det är alltså fel sätt att se det, enligt ledaren för de nya Moderaterna.

– Vänsterns syn är att när jobbet blir för tungt då blir man förtidspensionär, eller så får man någon annan typ av ersättning. Men jag skulle snarare säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat. Och vi måste börja svara på frågan: hur ska det gå till? Hur byter vi karriär mitt i livet? Och hur förbättrar vi förutsättningarna att kunna jobba längre upp i åren, och kanske rejält mycket längre upp i åren?

Fredrik Reinfeldt säger att inget annat land har så generösa utbildningssystem som Sverige, så förutsättningarna är redan goda för att kunna byta karriär. Men vissa hinder ser han ändå. Efter 45 års ålder minskar möjligheten att få studielån, för att upphöra helt vid 54 års ålder.

– Man får möjligen titta på det, säger han.

Statsministern säger att arbetsmarknadens parter också kan komma att behöva se över försäkringsreglerna för äldre i framtiden.

– Arbetsgivare upplever ibland att det är dyrare att anställa äldre arbetskraft, därför att den kommer med fler krav på tilläggsförsäkringar när den närmar sig sin pensionsålder. Frågan är om en arbetsgivare kan möta en 55-åring med ett annat perspektiv om 55-åringen säger att ”nu tänker jag jobba i 20 år till”.

Fredrik Reinfeldt säger att den allmänna bilden av att det finns en pensionsålder på 65 år är ett stort problem. Det var länge sedan Sverige införde flexibel pensionsålder, men ändå lever 65-årsdagen kvar i människors medvetande.

– Den bilden kan styra vad arbetsgivare menar med en framtidssatsning. Att anställa någon som är 55 år som säger ”ja, jag tänker jobba tills jag är 75 år”, det är 20 år, det är en väldigt intressant och långvarig arbetsrelation jämfört med om den här personen ska försöka börja trappa ned om sex-sju år.

Finns det ett måste att jobba efter 65 års ålder som du ser det, eller är det valfritt?

– Ja det finns ett måste i den meningen att pensionssystem inte är trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är.

Vill du ändra 65-årsgränsen för garantipension?

– Garantipensionen är fördelningspolitiskt viktig, den går till grupper med små ekonomiska marginaler. För dem är det viktigt att veta att garantipensionen får se ut som den gör nu, så jag vill inte signalera någon förändring där.

Vad tycker du? Diskutera nedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.