Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fler tror på M-ledd regering

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson Other: Roger Turesson

Borgerliga väljare har fått segervittring igen. Andelen som tror på en alliansregering efter nästa val har fördubblats efter partiledarskiftet i Moderaterna, visar DN/Ipsos senaste mätning. Ulf Kristersson är också betydligt mer populär som statsministerkandidat än sin företrädare.

Den 23 augusti publicerade DN en Ipsos-mätning som blev början på slutet för Anna Kinberg Batras partiledarskap. Mätningen visade att bara 6 procent av alla väljare ville se henne som statsminister.

Det satte en sten i rullning som gjorde att fler och fler tog sin hand ifrån den dåvarande M-ledaren under dygnen som följde. Den 25 augusti meddelade Anna Kinberg Batra sin avgång.

Hennes efterträdare Ulf Kristersson, som valdes den 1 oktober, är redan betydligt mer populär som statsministerkandidat. I novembermätningen har DN/Ipsos för andra gången frågat väljarna vem de helst vill se i ledningen för nästa regering. 20 procent av alla väljare svarar Ulf Kristersson, vilket alltså ska jämföras med de 6 procent som Anna Kinberg Batra fick i augusti. I den förra mätningen hade C-ledaren Annie Lööf nästan tre gånger så stort stöd som M-ledaren (17 procent).

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

– Ulf Kristersson är återigen alliansens självklara statsministerkandidat. Han har återställt det som egentligen är normalläget, att ledaren för det största partiet aspirerar på den posten.

Av alliansväljarna vill 48 procent se M-ledaren som statsminister i novembermätningen, mot 17 i augusti. Annie Lööf är klar tvåa bland de borgerliga, men hennes popularitet som blivande regeringschef har fallit från 44 till 28 procent på tre månader.

Bland alla väljare är stödet störst för Stefan Löfven (S) som fortsatt statsminister (27 procent.)

Partiledarskiftet i Moderaterna har även motverkat den utbredda pessimism som tidigare rått inom borgerligheten. Andelen alliansväljare som tror på en moderatledd regering efter nästa val har stigit från 29 till 61 procent.

– Partiledarskiftet i M har gett borgerliga väljare en boost av nytt självförtroende. Andelen som tror på ett regeringsskifte har fördubblats sedan Anna Kinberg Batra efterträddes av Ulf Kristersson, säger David Ahlin på Ipsos.

Moderaterna och alliansen har dock långt kvar innan man är tillbaka på de nivåer som rådde innan raset började för Anna Kinberg Batra. Under 2016 trodde halva väljarkåren på en M-ledd regering 2018. Sedan kom Anna Kinberg Batras nya och oklara besked om hur hennes parti skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna, vilket fick den borgerliga optimismen att sjunka ihop som en sufflé.

Den nya tillförsikten kan få betydelsen nu när valåret närmar sig, menar David Ahlin.

– Det är mycket lättare för partierna att få sympatisörer att gå ut och kampanja och berätta för vänner och bekanta att de tror sitt parti och vara aktiva i sociala medier om den känner att de har valvinden i ryggen. 

Fakta.Så gjordes mätningen

DN/Ipsos har under perioden 9-19 november genomfört 1014 digitala intervjuer med röstberättigade väljare som utgjorde ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågorna som ställdes var: Tror du att nästa regering, efter riksdagsvalet 2018, kommer att ledas av...? Vem ser du helst som statsminister i nästa regering?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.