Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Flera val ska görs om

Ordförande i Valprövningsnämnden Bengt-Åke Nilsson.
Ordförande i Valprövningsnämnden Bengt-Åke Nilsson. Foto: Mats J Larsson
Efter ett unikt beslut ska omval hållas i landstingsvalet i Västra Götaland och i kommunalvalet i Örebro. Bara i Västra Götaland får drygt 1,2 miljoner väljare åter gå till valurnorna.

– Vi har inte sett någon annan utväg här än att utlysa omval i hela Västra Götaland, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande i Valprövningsnämnden.

Drygt 1,2 miljoner röstberättigade i Västra Götaland kan nu återvända till valurnorna sedan en enig nämnd på fredagen beslutat att omval ska hållas. Det blir upp till Valmyndigheten, länsstyrelsen och kommunerna att bestämma exakt när.

Tidigare omval har bara hållits i mindre kommuner, så beslutet är unikt. Men unikt var också mängden anmält strul i höstens val.

I Västra Götaland konstaterar nämnden bland annat att felaktigheter förekommit i alla fem valkretsarna, att förtidsröster på Centerpartiet (C) försvunnit i slutliga sammanräkningen samt att andra budröster felaktigt godkänts. En matematiker har räknat fram att sannolikheten är så hög som 85 procent att Socialdemokraterna fått ett utjämningsmandat i valet som egentligen skulle ha gått till C.

– Det har med fog kunnat sägas ha påverkat valresultatet, säger Nilsson.

I dag styrs Västra Götaland i minoritet av S, V och MP med stöd av Sjukvårdspartiet.

Kjell Nordström (S), ordförande i regionfullmäktige i Västra Götaland, tror att det kommer behövas flera månader innan val kan hållas.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, det är det väldigt få som har, tack och lov.

Johnny Magnusson (M), vice ordförande i regionstyrelsen, ser fram emot omvalet.

– Det blir en utmaning att få väljarna att komma till valurnorna.

Också en fjärdedel av invånarna i Örebro kommun får gå till valurnorna igen, i nordöstra valkretsen. Där blev 17 röster felaktigt räknade. Vid valet vann S och Vänsterpartiet med bara en rösts marginal. Men sannolikheten var 39,6 procent att Folkpartiet, om allt gått rätt till, skulle ha fått ett mandat som i stället gick till S, vilket hade betytt att de borgerliga och Miljöpartiet i Koalition Örebro behållit makten.

S hade också en ”röstskola” bredvid en röstmottagningslokal. Därefter gick flera av partiarbetarna in i röstmottagningslokalen. En ställde frågor till väljarna när de skulle rösta.

– Det är grundläggande i vår författning att i röstlokaler ska väljaren vara fredad. Han eller hon får inte utsättas för valpropaganda, säger Nilsson.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) välkomnar besluten och säger att valen ska ”göras om och göras rätt”.

Nämndens besked kom först fem månader efter valet. Det är alldeles för lång tid, anser professorn i statsvetenskap, Folke Johansson.

– Ett nytt val förlorar sin rimlighet så här lång tid efter ett ordinarie val, säger han.

Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö, kritiserar ett föråldrat valsystem.

– Varför finns inte möjligheten att använda datorer? Alla går in och trycker på en touchscreen i stället så slipper vi sitta och räkna för hand och riskera att det blir fel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.