Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Följ partiledardebatten direkt

DN.se rapporterar direkt från riksdagens partiledardebatt.

09.55 Miljöpartiets Gustav Fridolin tar plats i talarstolen för sitt anförande.

09.53
"Vanligt folk" har fått mer i plånboken, säger Reinfeldt apropå Juholts kritik. Och slår bort Juholts tal om att regeringen skänkt bort offentliga tillgångar.

09.51 Juholt tar upp regeringens skattesänkningar och det som Juholt kallar "bortslumpande och bortskänkande" av gemensamma tillgångar. "Är det att ta ansvar för ekonomin?" frågar Juholt.

09.50
Reinfeldt tycker inte att Juholt har täckning för sina löften om miljardsatsningar. "Ansvarstagandet för offentliga finanser går först". Sverige ska inte hamna i diket som andra länder, menar Reinfeldt.

09.48
Juholt avslutar: De som står i regnet måste också få chans att hamna i solen. Det finns en annan väg framåt för Sverige

09.46
Juholt ger flera exempel på investeringar hans parti vill göra. Koppling mellan forskning och näringsliv. Satsning på skola och universitet.

09.44
Juholt går också in på det han kallar "den gröna kraften". Satsning på både storstäder och landsbygd. Har en vision om en "social förnyelse" genom att modernisera lägenheterna i miljonprogrammen.

09.40
Dags för Håkan Juholts anförande i talarstolen. Han menar att det finns oerhörda möjligheter som inte tas tillvara i Sverige, och hänvisar till siffror från Arbetsförmedlingen. Juholt efterlyser framtidstro. "Full sysselsättning för att frigöra kraften hos alla människor".

09.36
Reinfeldt riktar in sin kritik mot vänstern med att de inte förstår budhetdisciplin, "oavsett vem partiledaren är".

09.33
Vänsterns Jonas Sjöstedt gör debut i partiledardebatt med ett inlägg om euron. "Om ni fått som ni velat hade Sverige varit med. Men ni förlorade. Vi, svenska folket, vann", säger Sjöstedt.

09.31
Åkesson tycker att Reinfeldt inte har mycket annat än den sänkta krogmomsen att visa upp som direkt åtgärd för att skapa nya jobb.

09.28
Reinfeldt: Det finns absolut grund för oro. Allt är inte perfekt men massiva nedskärningar har Sverige inte sett.

09.26
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menar att många är oroliga inför framtiden – sina jobb och försämringar i välfärd och skola. "Förstår Fredrik Reinfeldt att människor är oroliga?"

09.25
Fridolin och Reinfeldt utbyter åsikter om skola och utbildning, bland annat det som Reinfeldt kallar "Jan Björklunds skola".

09.23
Som exempel ger Reinfeldt exemplet med sänkt restaurangmoms, en bransch som enligt statsministern sysselsätter många unga.

09.21
Miljöpartiets Gustav Fridolin uttrycker oro över ungdomsarbetslösheten. Avrundar med att fråga Reinfeldt: "Vad är regeringens idé för att ge framtidstro åt hela Sverige?"

09.20
Reinfeldt: "Majoriteten är fortfarande i offentlig regi. Vill ni totalförbjuda allt som inte kommun och landsting erbjuder?"

09.17 Juholt: "Det finns inget medborgerligt stöd för utförsäljningen av gemensamma tillgångar".

09.16 "Apotek har öppnat där de tidigare inte fanns", svarar Reinfeldt som anklagar Juholt för "högt tonläge".

09.14 Håkan Juholt börjar med att ställa en fråga till statsministern: "Jag frågar dig vad du och ditt mandat kommer ifrån när det gäller att sälja ut Sverige?", frågar Juholt och syftar på den offentliga sektorn. Dessutom har utförsäljningen skett till reapris, menar Juholt

09.10 "Det finns ingen samlad opposition i Sverige. Möjligen ändras det till 2014, men det finns inte i dag", menar Reinfeldt.

09.08
"Fyra saker är helt centrala för Sverige. Vi måste se till att vi har inflytande i Europa. Anslut inte Sverige till skuldkrisen. Värna arbetslinjen. Satsa på sammanhållning också i svårare tider", säger Reinfeldt.

09.05 Reinfeldt prisar den svenska balansen i ekonomin, vilket inbringar dagens första applåder från regeringssidans ledamöter.

09.02 Fredrik Reinfeldt börjar med att tala om krisen inom EU. "Europa kommer behöva föra en politik för att minska skulder. Detta kommer påverka Sverige. Vi är ett exportberoende land", säger Reinfeldt.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt inleder, följd av Håkan Juholt, Socialdemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.