Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Folkpartiet hoppar av försvarsförhandlingarna

Gapet mellan vad Folkpartiet vill skjuta till till Försvarsmakten och det regeringen föreslår blev för stort, enligt partiets försvarspolitiska talesperson. FP är inte längre med och förhandlar.
Gapet mellan vad Folkpartiet vill skjuta till till Försvarsmakten och det regeringen föreslår blev för stort, enligt partiets försvarspolitiska talesperson. FP är inte längre med och förhandlar. Foto: Pontus Lundahl / TT

På måndagen marscherade Folkpartiet ut från försvarsförhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna. FP:s försvarspolitiska talesperson Allan Widman säger till DN att det ”i dag blev uppenbart att det som tonade fram inte var i närheten av våra ingångsvärden”.

Det handlar om hur mycket mer pengar försvaret ska få under de närmaste fem åren, mot bakgrund av det som ses som ett ökat hot från Ryssland och det aggressiva ryska agerandet gentemot Ukraina. Folkpartiet säger 17 miljarder kronor – den nivå som även ÖB kommit fram till – medan regeringens bud är 6,2 miljarder.

– Det är ett jättestort gap. Som blir ändå större när vi ser på vårändringsbudgeten, där vi föreslagit en miljard kronor och regeringen, efter vad jag förstår, lagt sig på noll kronor, säger Allan Widman.

Han hävdar att det nu är bråttom med att bland annat stoppa uppsägningar inom försvaret och se till att ett ökat antal värnpliktiga i höst kallas in för repetitionsövningar.

Vad gäller analysen av världsläget är alla partier överens, konstaterar Widman. Men där tar det stopp.

Nu har ni lämnat förhandlingarna, men inte övriga allianspartier. Är du besviken på exempelvis Moderaterna och den lägre nivå, 10 miljarder, som de förordar?

– Jag har ingen aning om hur Moderaterna nu kommer att agera. Det var lite tråkigt att de på egen hand gick ut och sa att man ville skjuta till 10 miljarder. Det blir svårt då att agera som en allians.

– Bortsett från det känner jag ingen besvikelse. Det är inte bara vi som säger 17 miljarder, det gör ju även ÖB och Riksrevisionen.

Det var vid 19.15-tiden som Folkpartiets representanter stegade ut från förhandlingarna. Kort senare framträdde partiledaren Jan Björklund i SVT:s Rapport och bekräftade avhoppet.

– Regeringen är inte beredd att ge ens i närheten av det som överbefälhavaren nu har bedömt behövs, vilket vi från Folkpartiet också anser är det som behövs. Och då är fortsatta förhandingar för Folkpartiets del inte meningsfulla, sade Björklund.

Förhandlingarna hade då pågått sedan morgonen, och – som Allan Widman sedan betonade – under sammanlagt fyra månader.

Ett avbrott kom också på söndagen – vid 20-tiden tog man paus och deklarerade att förhandlingarna skulle fortsätta på måndagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.