Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-09 04:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/folkpartiet-kan-bli-liberalerna/

Svensk politik

Folkpartiet kan bli Liberalerna

Folkpartiets Jan Björklund.
Folkpartiets Jan Björklund. Foto: Anders Ylander/TT

Folkpartiet är på väg att byta namn till Liberalerna. Det skriver partiledaren Jan Björklund på DN Debatt.

”Vi ska heta det vi är – Liberalerna”, skriver Björklund i sin artikel och räknar upp en rad nya inriktningar som partiets politik har tagit under det senaste halvåret. Förändringar som nu också banar väg för ett nytt partinamn.

”Vårt parti genomgår nu en omfattande förnyelseprocess med syfte att staka ut en liberal reformagenda för framtiden. I samband med detta har vår partistyrelse beslutat att föreslå att Folkpartiet på landsmötet i slutet av denna vecka byter namn till Liberalerna. Vi avser att använda oss av förkortningen (LIB).

Björklund konstaterar också att namnbytet inte syftar till att distansera sig från partiets förflutna utan för att man är stolt över sin historia och sin ideologi. Något han anser att vissa andra partier har gjort.

Om partiet, som sedan 25 år heter Folkpartiet Liberalerna, kommer att skrota den första delen av namnet bestäms när 179 ombud från hela Sverige samlas i Stockholm den 20 till 22 november.