Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Folkpartiet vill bli ”brett och relevant”

Jan Björklund på DN Debatt: För vår del handlar förnyelsen om att göra oss mer relevanta för det som människor upplever som problem i sin vardag.
Jan Björklund på DN Debatt: För vår del handlar förnyelsen om att göra oss mer relevanta för det som människor upplever som problem i sin vardag. Foto: Henrik Montgomery / TT

Folkpartiledaren Jan Björklund är självkritisk, hans parti gjorde ett riktigt dåligt val, ”vårt näst sämsta sedan demokratins genombrott”, skriver han på DN Debatt. Nu aviserar Björklund förnyelse, som i sammandrag innebär följande:

En del av förklaringen till Folkpartiets valresultat kan sökas i det åtta år långa regeringsinnehavet, menar Björklund, samtidigt som han markerar att det inte är hela förklaringen: ”Det finns stor anledning för Folkpartiet liberalerna att vara självreflekterande och självkritiskt.”

Björklund menar att FP har ett stort förtroende i skolfrågan, men att ”vår styrka ibland är vår svaghet”, med vilket han avser faran för att uppfattas som ett enfrågeparti.

”Folkpartiet behöver utveckla en ny politik utifrån de problem och utmaningar som människor ser och upplever i sin vardag”, skriver Jan Björklund, i vilket ingår att göra partiet ”mer relevant”, ett begrepp han tycks vilja mejsla in.

I valet höll Folkpartiet ställningarna väl i storstäder och akademiska miljöer, enligt partiledaren. Men att man tappat utanför dessa kräver ”en grundlig analys”.

Björklund står fast vid arbetslinjen, men vill utveckla den. ”Inlåsningseffekterna på arbetsmarknaden är för stora, trösklarna för höga och utanförskapet drabbar de redan svagaste”, skriver han.

Liberala svar på de utmaningar som Sverige står inför i den sociala välfärdspolitiken innebär, enligt Björklund, att valfrihet och individens egna önskemål måste få vara av större betydelse.

Det förtroende partiet röner i jämställdhetsfrågor – ”en stark liberal fråga” – har växt under senaste året, hävdar han vidare, och anger utvecklingsmöjligheter: ”Det måste till exempel löna sig bättre för kvinnor att utbilda sig och att arbeta.”

I miljöfrågan är Björklund självkritisk: ”Här har vi en hemläxa att göra”, skriver han, samtidigt som Naturskyddsföreningens betyg på FP som ”bästa borgerliga miljöparti” gläder honom.

Att Folkpartiet ”inte lyckats adressera människors oro för migrationens utmaningar” finner han problematiskt: ”Framöver behöver vi fortsätta att fördjupa och utveckla vår integrationspolitik.”

Bland andra frågor som Björklund lyfter fram återfinns försvaret. ”Med ett mer aggressivt Ryssland kommer försvar, säkerhet och Nato i fokus”, skriver han och trycker på behovet av en mer värdebaserad och frihetsinriktad utrikespolitik.

Något stödparti ska Socialdemokraterna inte vänta sig att få i Folkpartiet. ”Och vi lämnar inte spelplanen fri till Sverigedemokraterna att agera ensamt som oppositionsparti”, markerar FP-ledaren, som menar att Alliansens regeringstid har inneburit ”viktiga värderingsskiften i Sverige”.

Slutligen skriver Jan Björklund: ”Att fördjupa, utveckla och bredda vår egen politik kommer att vara en huvuduppgift. För vår del handlar förnyelsen om att göra oss mer relevanta för det som människor upplever som problem i sin vardag och ge liberala svar på de samhällsutmaningar som människor ser framför sig.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.