Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Folkpartiets Mauricio Rojas avgår

Mauricio Rojas avgår som folkpartiets talesman i integrationsfrågor. Det meddelade fp-ledaren Lars Leijonborg överraskande på tisdagskvällen.

I ett pressmeddelande skriver Leijonborg att Rojas blir hans ersättare i riksdagen "om jag själv kommer in i den nya regeringen".

- Vi är överens om att han under kommande mandatperiod i så fall ska arbeta med delvis andra frågor, skriver Leijonborg.

Rojas säger till DN att han själv bett att få byta ansvarsområde.

- Jag har jobbat intensivt och länge med de här frågorna, säger han och hänvisar till att uppdraget lett till såväl hårda angrepp som hot och trakasserier vilka tagit på krafterna.

Mauricio Rojas har varit en kontroversiell politiker i integrationsfrågor. Han har uppfattats som företrädare för en hård linje och bland annat föreslagit att utländska medborgare som döms till fängelse tre gånger ska utvisas ur Sverige, oavsett hur länge de bott här.

Att han avgår mindre än tre dygn innan den borgerliga ministerlistan ska presenteras kommer oundvikligen att leda till spekulationer: kanske stod Rojas i vägen för en mindre kontroversiell kandidat till att ansvara för integrationsfrågorna i den nya regeringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.