Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Folkrättsjurist: Björn Söder har rätt

Folkrättsjuristen Mattias Åhrén anser att Björn Söder har rätt i sitt uttalande om svenskar och samer.
Folkrättsjuristen Mattias Åhrén anser att Björn Söder har rätt i sitt uttalande om svenskar och samer. Other: Samerådet

Björn Söders uttalande splittrar samerna. Folkrättsjuristen Mattias Åhrén ger Sverigedemokraternas partisekreterare rätt. ”Det är viktigt att göra skillnad på samer och svenskar utifrån ett politiskt perspektiv”, säger han.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders uttalanden om att samer och judar inte är att betrakta som svenskar har väckt starka reaktioner runt om i landet. Många är kritiska och flera partier har krävt hans avgång från posten som vice talman.

Men nu får Björn Söder uppbackning av den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén, som i sak håller med om att samer inte är svenskar.

– Nej, ur juridisk mening är det ganska självklart. Om du ska ha rättigheter som urfolk kan du inte vara en del av majoritetsbefolkningen, säger han.

Mattias Åhrén betonar att alla individer har rätt att identifiera sig själva, men menar att det är viktigt att göra skillnad mellan den svenska och samiska befolkningen om man talar utifrån ett juridiskt och politiskt perspektiv.

– Annars finns det ingen anledning att ha samiska rättigheter. Det leder i förlängningen till assimilering, en utplåning av den samiska kulturen.

Han ogillar visserligen att Björn Söder anser sig ha rätt att definiera vem som är svensk, men påpekar att andra partier gör sig skyldiga till samma sak när de säger att samer är svenskar.

– Björn Söder har säkert inget motiv att vara samevänlig, det finns säkert en annan politisk agenda som jag inte står för. Mitt uttalande har inte så mycket med hans uttalande att göra, utan det jag reagerar emot är reaktionerna.

Men Håkan Jonsson, styrelseordförande för svenska sametinget, tycker att Mattias Åhréns uttalande är både okunnigt och trångsynt.

– Vi samer är enligt grundlagen ett folk, men bor man som same i Sverige och har svenskt medborgarskap så är man svensk, säger han.

Förre hockeyspelaren Börje Salming är inne på samma spår. Han definierar sig både som same och svensk.

– Man kan inte säga att jag inte är svensk, i så fall skulle jag ha spelat med samerna och borde lämna tillbaka VM-medaljerna.

Han tycker att Björn Söders uttalande är både fånigt och olämpligt.

– Som talman ska man inte vräka ur sig vad som helst. Alla har sitt ursprung någonstans. Var kommer Björn Söder ifrån om man kollar tillbaka några generationer? Han kanske själv är same eller jude.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.