Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Föreningar får miljoner mot segregation

Berättarministeriets grundare Dilsa Demirbag Sten.
Berättarministeriets grundare Dilsa Demirbag Sten. Other: Eva Tedesjö

Regeringen ökar stödet till föreningar som arbetar mot segregation. Totalt 75 miljoner kronor årligen kommer att finnas i potten. Välkommet, tycker Berättarministeriets grundare Dilsa Demirbag Sten som är kritisk till den alarmistiska debatten om utsatta förorter.

– De är inga no go-zoner, säger hon.

20 åttaåringar från klass 2:3 i Oxbacksskolan har samlats i vad som kallas Abbas butik för utomjordingar.

– Alien! skriker de för full hals.

En robotröst svarar:

– Lösenord godkänt.

Så öppnas en lönndörr. Det är entrén in till Berättarministeriets lokaler i Södertälje. Här ska åttaåringarna för en stund släppa loss sina fantasier och dessutom få hjälp att sätta dem på pränt.

Berättarministeriet, som inriktar sig på att stötta skolor i utsatta områden, är ett exempel på verksamheter som från och med i vår kommer att kunna få större statliga bidrag. Regeringen avsatte i höstbudgeten en pott på 50 miljoner kronor i år och sedan 75 miljoner kronor årligen för arbete mot segregation. Pengarna har varit öronmärkta för kommunerna men öppnas nu upp även för civilsamhällets föreningar och stiftelser att söka.

Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) har ett särskilt ansvar för regeringens insatser mot segregation.

– Det görs mycket bra i Sverige när vi jobbar tillsammans: det offentliga, näringslivet och de ideella organisationerna. Det här är vårt sätt att säga till civilsamhället: det är viktigt att ni är med, säger han och nämner också Svenska kyrkan, Rädda barnen och idrottsföreningar.

Berättarministeriets grundare Dilsa Demibag Sten vet redan vad statliga pengar skulle kunna användas till.

– För oss vore det naturligt att gå ett steg längre i vårt stöd till lärarna och starta en fortbildning för att stärka deras profession. 

Integration har seglat upp som en av de hetaste frågorna inför höstens val. Den grova gängkriminaliteten i utsatta förorter har höjt tonläget i debatten ytterligare. Mätningar från DN/Ipsos och andra visar också att väljarna tillmäter såväl integration som lag och ordning stor vikt. 

Många partier svarar på detta med löften om hårdare tag, fler poliser och strängare straff. Även i Socialdemokraterna har stämt in i kören och statsministern vill i samband med riksdagens partiledarintervju härom veckan inte ens utesluta militära insatser för att stödja polisen.

Dilsa Demirbag Sten ser faror med den riktning som debatten har tagit.

– Självklart måste medborgarna känna sig säkra men vi är dagligen operativa i de här områdena och vi delar inte bilden av att det är no go-zoner. Vi är långt ifrån en krigszon i Sverige och risken är att det blir en självuppfyllande profetia. Rädsla är en energi som sprider sig väldigt fort, säger hon

Ibrahim Baylan vill med det utökade stödet till civilsamhället visa att regeringen både kan använda järnnävar och silkesvantar i integrationsarbetet.

– Vi måste också vända den sociala situationen. Man måste göra både och. Genom att förebygga kan vi på sikt vrida nacken av den grova brottsligheten. 

Fakta Berättarministeriet

Driver utbildningscenter i socialt utsatta områden för barn och unga mellan 8 och 18 år. Syftet är att de på ett lustfyllt sätt ska erövra det skrivna ordet.

Finns i dag i Södertälje och Göteborg samt i Stockholmsförorterna Hagsätra och Husby.

Sedan starten 2011 har 35.000 barn deltagit i verksamheten, enligt organisationens egna uppgifter.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.