Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/forskare-forfalskade-brev-kan-ha-varit-forsok-att-paverka-svenska-valet/

Politik

Forskare: Förfalskade brev kan ha varit försök att påverka svenska valet

Foto: IBL

Tre förfalskade brev som påstods komma från högt uppsatta politiker kan ha varit ett försök att påverka det svenska riksdagsvalet i höst. Det skriver forskaren Martin Kragh i ett blogginlägg. Men breven fick ingen spridning och kom inte att diskuteras under valkampanjen.

Clas Svahn
Rätta artikel

Martin Kragh, som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet, skriver i ett blogginlägg att trots viss oro förekom inga utomstående försök att påverka det svenska valet den 9 september.

Men, skriver Kragh, några förfalskade dokument som publicerades på den oberoende webbtidningen Pressbladet, där alla som registrerat sig kan publicera ”artiklar”, och ett mindre forum ”sprider ljus över något som kan vara en misslyckad kampanj med målet att smutskasta den svenska valprocessen”.

Martin Kragh nämner tre förfalskade dokument. Två lades upp på Pressbladet den 20 augusti i år, mindre än tre veckor före valet. 

Det första påstods vara ett brev från USA:s utrikesminister Mike Pompeo till Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz. 

Enligt det förfalskade brevet, som daterats till den 2 augusti, skulle USA ha fått information om att det fanns starka band mellan Sverigedemokraterna och den ryska säkerhetstjänsten. Enligt det fejkade brevet skulle Mike Pompeo påstå att Ryssland hade som mål att ta kontrollen över SD för att på så vis kunna få ut sin propaganda i Sverige och inom EU:

”En framgång för nationalisterna i valet till Sveriges riksdag kommer att stärka Rysslands politiska inflytande i Skandinavien”, står det bland annat.

Det andra brevet, också det förfalskat, påstods komma från ordföranden i Nationell samling (tidigare Nationella fronten) Marine Le Pen och skulle vara ställt till Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson. Där erbjuder Le Pen Åkesson att skicka 127 valobservatörer till Sverige för att ge SD stöd under höstens val.

Martin Kragh pekar också på ett tredje förfalskat brev som publicerats på ett forum kallat Student Room. I det fallet ska brevet vara skrivet av Ukrainas premiärminister Volodymyr Groysman till landets informationsminister Yuriy Stets. Där påstås att Ukraina har långt gående planer på att försöka påverka det svenska valet för att hjälpa Socialdemokraterna och att göra det svårt för SD.

Inget av ”dokumenten” verkar ha fått någon spridning.