Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Förslag om fler föräldramånader saknar stöd i riksdagen

Stora förändringar föreslås i föräldraförsäkringen. Nu reagerar riksdagspartierna på de föreslagna förändringarna.

Både alliansen och SD säger nej till förslaget om fem föräldramånader, vilket innebär att det saknar stöd i riksdagen. 

Fem månader föräldraledighet ska vikas till vardera föräldern, en närstående till en förälder ska lättare kunna ta del av föräldrapenningen och det totala antalet dagar med föräldrapenning sänks. Det var tre av de stora nyheterna som presenterades på måndagen.

Utredaren lämnade över förslaget till Annika Strandhäll (S) och regeringen, som nu ska sätta sig in i förslaget och skicka ut det på remiss till en ”väldigt bred uppsättning remissinstanser”.

– Det här är ju, känns det som, ett väldigt genomarbetat förslag och jag vet att ni har haft många tuffa avvägningar på vägen. Och inte minst att det finns många som har ett stort intresse i den här frågan, sa Annika Strandhäll när hon tog emot det 800 sidor långa slutbetänkandet.

Det stora intresset märks tydligt hos de övriga partierna. Alla övriga partier är kritiska till de föreslagna extra månaderna. Allianspartierna och SD tycker att förslaget är på tok för långtgående. V tycker tvärtemot att utredningen borde ha gått ännu längre.

Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet, satt som klistrad framför morgonens presskonferens. Hon var inte särskilt glad över vad hon såg.

– Det är svårt att se hur det skulle vara modernt att begränsa föräldrarnas möjlighet att själva styra över tiden hemma med barnen när de är små. Det kommer göra det betydligt svårare för en del familjer att få ihop de där första månaderna och året, säger hon.

Möjligheten att överlåta föräldrapenning till andra är positivt, menar Henriksson, som vill göra den delen ännu mer flexibel.

– Men framför allt är det otroligt märkligt att man föreslår att det ska bli mer flexibelt för andra, men mindre flexibelt för föräldrarna. Det är ändå föräldrarna som är huvudpersonerna i barnens liv, säger hon.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skriver på Twitter att hans parti inte kommer att stödja utredningens förslag. Däremot tycker han att det finns positiva delar i förslaget.

Maria Arnholm (L), jämställdhetspolitisk talesperson, är besviken över att utredaren inte tittade mer på den modell som finns i Norge – som Liberalerna har gjort. Partiet vill se föräldraförsäkring på 360 dagar, med hundraprocentig ersättning, där fokus ligger på barnets två första levnadsår.

– Det är för att ha ekonomiska incitament för att föräldrarna ska dela mer lika på hemarbetet samtidigt som kvinnors frånvaro från arbetsmarknaden minskar, säger Arnholm.

Centerpartiets Solveig Zander, talesperson för socialförsäkringsfrågor, är likt sina borgerliga kollegor mycket kritisk till de extra månaderna.

– Det första vi reagerar stenhårt på är de ytterligare föräldramånaderna. De tycker vi ju naturligtvis inte om. Det tycker vi är absolut fel väg att gå, säger hon.

De övriga delarna är hon mer positiv till. Däremot saknade hon en punkt om situationen för företagare under måndagens pressträff.

– Det här påverkar bland annat bönder. Tar man ut hel föräldraledighet ska man ju inte jobba någonting. Om man då gör en timme så att inte företaget stannar av, bara en enkel liten insats, är det här en väldigt viktig grej. Och jag noterade inte att det fanns med, säger Solveig Zander.

Även Moderaterna säger nej.

– Vi är positiva till vissa delar i förslagen, att man vill öka flexibiliteten i försäkringen, det har vi förordat. Men vi är kritiska till att öka från tre till fem månader. Det kommer vi inte att stödja, säger Moderaternas talesperson Johan Forssell till TT. 

Även Sverigedemokraterna är negativt inställt till de fem månader som viks för vardera föräldern, som utredningen föreslår.

– Jag blir faktiskt riktigt arg och upprörd över den här tvångskvoteringen på fem månader. Jag tycker att det är totalt verklighetsfrånvänt från hur familjerna har det i sin unika situation. Jag tycker att det slår hårdast mot framför allt barnen, säger Julia Kronlid (SD), familjepolitisk talesperson.

Hon utvecklar:

– Ett barn som är nio månader gammalt kan fortfarande vara i behov av att amma. Det kan ju inte vara en politikers uppgift att bestämma hur länge ett barn ska amma och när barnet måste sluta och avvänjas, säger hon.

Vänsterpartiet önskar i stället att man går ännu längre än utredningens förslag och delar upp föräldraledigheten jämnt mellan föräldrarna.

– Jag tycker att det finns flera delar som är bra och intressanta. Däremot tycker jag det är tråkigt att utredaren duckar kring frågan för individualisering, även om man går fram ytterligare två reserverade månader, säger Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets feministiska talesperson.

Däremot är hon mer tveksam till förslaget att föräldrar ska kunna överlåta dagar till någon annan.

– Jag tror att det finns en risk för att män kommer att lämpa över sina dagar på en farmor, en mormor eller till och med en nanny, säger Rossana Dinamarca.

Texten uppdateras.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.