Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen vill att estetiska ämnen blir obligatoriska

Other: Eva-Karin Gyllenberg

Ett estetiskt ämne ska införas i alla nationella program i gymnasieskolan. Förslaget kommer från regeringen som skickar det vidare till lagrådet.

– Gymnasieskolan ska förbereda för arbetslivet och för vidare studier, men den ska också förbereda alla ungdomar för ett liv som aktiva samhällsmedborgare med bildning som grund. Till exempel att kunna skilja en falsk bild från en riktig och förmåga till källkritik, säger Anna Ekström (S), gymnasieminister.

– Vi tror att estetiska ämnen är bra för utvecklingen på många områden, inte minst för att se till att det finns en god grund av bildning att stå på för alla människor.

För att få in ett estetiskt ämne på 50 gymnasiepoäng kommer gymnasiearbetet att minskas med lika många poäng och på så sätt halveras. Undantaget är det estetiska programmet där karaktärsämnena förstärks med 50 poäng.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2019 men tillämpas första gången på utbildning som påbörjas höstterminen 2019.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.