Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Första besluten för nya regeringen

Foto: Fredrik Persson/TT

Den nya regeringen har nu haft sitt första sammanträde och de första formella besluten är fattade. ”Nu ska vi lära känna varandra”, sade Löfven när han vid 15-tiden lämnade Rosenbad tillsammans med de övriga ministrarna.

– Vi har fattat de första formella besluten som ska tas. Det är statssekreterare som lämnar naturligtvis, när regeringen lämnar – och de nya statssekreterare som ska in, säger Stefan Löfven.

Enligt Löfven var det inga diskussioner om budgeten som ska vara klar om några veckor. Han uppgav också att samtal med Vänsterpartiet pågår för att kunna få stöd för det kommande budgetförslaget.

De 24 ministrarna lämnade efter regeringssammanträdet Rosenbad i bilar för en ny gemensam sammankomst på annan plats.

– På utrikesdepartementet kommer det nu för första gången i historien finnas en helt kvinnlig politisk ledning: två kvinnliga ministrar och två kvinnliga statssekreterare, så det känns väldigt roligt, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Har några utrikesministerkollegor gratulerat dig till din post?

– Ja, det är flera redan och jag skulle tro att det är flera på departementet också. Jag har pratat med en rad kollegor och just nu väntar vi på samtal från Ban Ki-Moon.

Wallström vill inte gå in på vilka resor hon planerar.

– Vi ska titta på det i kväll och i morgon, det är klart att jag har tankar på vart resorna ska gå, men jag vill inte tala om det ännu innan vi har bestämt.

– Det är inte USA som bestämmer vår politik. Det var väntat att vi också skulle få kritik. Vi kommer att fortsätta en konstruktiv dialog och föra samtal med USA för att förklara våra bevekelsegrunder och motiv till detta, säger Margot Wallström om de kyliga uttalandena från USA om beskedet att Sverige ska erkänna Palestina.

Även Stefan Löfven kommenterade USA:s inställning att det är för tidigt att erkänna Palestina.

– För att komma vidare till en tvåstatslösning måste vi erkänna staten Palestina. Det här har pågått så länge nu. Vi måste få till en ordning där två stater kan leva bredvid varandra. Självfallet måste det göras mycket därnere för att vi ska få en samexistens under fredliga former. Men vår uppfattning har varit klar länge så det är ingen överraskning för någon, säger Löfven.

– Vi har den uppfattningen och det är ingen nyhet för USA heller.

När beslutet om att erkänna staten Palestina ska tas gick Löfven inte in på.

– Det första regeringssammanträdet gick bra. Det var ingen som gjorde bort sig och vi fattade beslut enligt förslag och det gick lugnt och tryggt till, säger Åsa Romson (MP), vice statsminister och klimat- och miljöminister.

För henne väntar närmast en resa till Milano på måndag tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan för att förbereda inför ministerrådsmötet om EU:s klimat- och energiuppgörelse senare i oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.