Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/forsta-tv-sanda-partiledardebatten-sedan-regeringsbildningen/

Politik

Första tv-sända partiledardebatten sedan regeringsbildningen

Bild 1 av 9 Ommöblerat i studion i den första tv-sända debatten efter regeringsbildningen.
Foto: Hampus Andersson
Bild 2 av 9 Ulf Kristersson (M).
Foto: Hampus Andersson
Bild 3 av 9 Partiledarna anländer till SVT-huset för partiledardebatten. Isabella Lövin (MP).
Foto: Hampus Andersson
Bild 4 av 9 Ebba Busch Thor (KD).
Foto: Hampus Andersson
Bild 5 av 9 Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Hampus Andersson
Bild 6 av 9 Jan Björklund (L).
Foto: Hampus Andersson
Bild 7 av 9 Annie Lööf (C).
Foto: Hampus Andersson
Bild 8 av 9 Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Hampus Andersson
Bild 9 av 9 Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Hampus Andersson

Det är dags för den första stora partiledardebatten i SVT sedan regeringsbildningen. 

Den uppbrutna blockpolitiken kommer att synas tydligt i studion – Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) står på samma sida som Stefan Löfven (S).

Rätta artikel

Mandatperiodens första tv-sända partiledardebatt hålls i ett nytt politiskt landskap. 

Det nya budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, där inte Vänsterpartiet ingår, innebär nya placeringar i studion.

Nu kommer statsminister Stefan Löfven (S) att stå bredvid Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Bredvid, på samma sida, hamnar Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf. 

På andra sidan står oppositionen. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bredvid Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, och längst bort placeras Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).

Under kvällen kommer bland annat de forna allianskollegorna Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) att mötas i en duell kring ämnet klimat och miljö.

– Jag har förhandlat politik med Ebba under många år och nu blir det också intressant att få debattera. Jag hoppas att den viktiga miljö- och klimatdebatten inte enbart kommer handla om kärnkraftens vara eller icke vara ikväll, säger Annie Lööf innan debatten, säger Annie Lööf (C).

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer att möta Isabella Lövin (MP) om ämnet jobb och välfärd.

– Det känns naturligt, för skillnaderna är väldigt stora. De har tagit bort flera av vara reformer, busskort för barn och avdragsrätt för fackförbundsavgiften. De har sagt ja till att privatisera välfärden, så vi kommer inte sakna saker att tala om. Det känns som att det nästan är sju partier på högra sidan och ett på den vänstra i den här debatten, säger Jonas Sjöstedt (V).

Debatten, med start klockan 20 i SVT2, inleds med en duell mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Moderatledaren säger att han kommer fokusera på trygghet och läget kring dödsskjutningarna i Sverige.

– Det här är en statsminister som har misslyckats med den allra viktigaste uppgiften för en politiker, att hålla Sverige tryggt, säger Ulf Kristersson (M). 

Under den första timmen kommer alltså ämnena lag och ordning samt jobb och välfärd att avhandlas. Timme två kommer att fokusera på frågor som är stora inför Europaparlamentsvalet. Först klimat och miljö, och till sist invandring och integration.

Varje ämne börjar med en partiledarduell, som sedan följs av debatt mellan alla partiledare i ämnet.