Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ny utredning: Försvaret behöver 180 miljarder extra

Soldater framför stridsflygplanet JAS 39 Gripen i Visby.
Soldater framför stridsflygplanet JAS 39 Gripen i Visby. Other: Anders Wiklund/TT

Sveriges militära försvar behöver stora extra ekonomiska tillskott redan nästa år och under hela 2020-talet. Nya utredningar och underlag anger summor på totalt över 180 miljarder kronor, erfar DN.

I år kostar det militära försvaret 48 miljarder kronor. Men den nivån blir helt otillräcklig framöver, enligt tre besked som blir offentliga inom kort. Enligt dessa måste anslagen höjas i närtid och fram till år 2030 med sammanlagt över 180 miljarder kronor.

Det första beskedet kommer tisdag när Materielutredningen läggs fram. Det är regeringens ensamutredare Ingemar Wahlberg som lägger fram sitt betänkande. 

Ingemar Wahlberg, tidigare kanslichef för riksdagens försvarsutskott, har haft i uppdrag att reda ut vilken materiel Försvarsmakten i dag har, vad som saknas och vad det kostar att underhålla och reparera materielen.

Framför allt är siktet inställt på nästa försvarsbeslutsperiod som inleds år 2021. Materielutredningen ska ange vad de kostar att från 2021 ersätta föråldrad materiel för att bibehålla dagens förmåga och numerär. 

Slutligen ska Wahlberg ge besked om vad den materiel som redan är beställd inom det gällande försvarsbeslutet (2016-2020) egentligen kostar och när den ska betalas. Det gäller bland annat två nya ubåtar och den nya E-versionen av Gripen. Snart tillkommer också kontrakt på köp av luftvärnsrobotsystemet Patriot.

Enligt vad DN:s källor med insyn i utredningen uppger så kommer totalsumman fram till år 2030 att hamna på drygt 170 miljarder kronor. 

Materielutredningen tar ändå inte hänsyn till kostnader för personal och drift utan utgår i stort sett från dagens organisation av Försvarsmakten.

Ett andra besked kommer på fredag. Då presenterar Försvarsmakten sin perspektivplan, en långtidsplan. Den kommer att innehålla krav på högre kvalitet, men också en utökad organisation, erfar DN. Detta kräver ännu större belopp än vad som ryms i den hittills beslutade försvarsekonomin.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare antytt att försvaret organisation behöver utökas i nästa försvarsbeslut 2019. Framför allt gäller det en utökning av armén där det finns Stridsfordon 90 i den så kallade förbandsreserven som i dag inte utnyttjas.

Däremot har (S) inte bundit sig för några ekonomiska nivåer. De fyra borgerliga partierna och SD har alla uttalat sig för en fördubbling av anslagen mot i dag. Men även en stegvis ekonomisk ökning kan bli svår att kombinera med materielnotor, tillväxt genom en stegvis utökad värnplikt och löner till fler anställda.

Det tredje beskedet kommer nästa torsdag, den 1 mars, och då blir de ekonomiska problemen akuta. Det kommer att framgå av Försvarsmaktens underlag för budgeten nästa år, 2019.

Sedan 2015 års försvarsbeslut har det skett två uppgörelser över blockgränsen om mer pengar till försvaret. Men ju längre in på perioden som Försvarsmakten kör på den av politikerna anvisade vägen, ju högre kostnader tickar fram på myndighetens taxameter. 

Enligt vad DN erfar visar de senaste siffrorna att Försvarsmakten behöver sammanlagt ytterligare cirka 12 miljarder kronor fördelade på åren 2019, 2020 och 2021. 

Uppenbarligen har tidigare okända hål i ekonomin uppdagats. Regeringen skrev förra torsdagen att det nyligen "framkommit att myndigheten gör en ny bedömning av sin ekonomiska situation".

För att bromsa pengarullningen fick Statskontoret därför regeringens uppdrag att analysera försvarsekonomin. Statskontoret ska kontrollera om man kan lita på Försvarsmaktens budgetunderlag och lägga förslag till "en väl fungerande intern ledning, styrning och uppföljning".

Läs mer: Försvarets nya helikopter dyr att flyga 

En faktor som förvärrar försvarets akuta problem är den kredit på uppemot sex miljarder kronor som Försvarsmakten hittills kunnat dra nytta av. Det är Försvarets materielverk som har haft denna kredit för materiel som Försvarsmakten beställt. Men från 2019 läggs systemet om vilket innebär att krediten måste betalas tillbaka. 

Fakta

Försvarsanslag (Försvarsmakten och andra försvarsmyndigheter), miljarder kr

2015    37,5

2016    38,5

2017    45,8      

2018    49,3 

2019     53,4 

Källa Regeringens Budgetpropositioner

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.