Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/forsvaret-saknar-88-miljarder-till-materiel/

Politik

Försvaret saknar 88 miljarder till materiel

Foto: Urban Andersson/IBL

De närmaste sju åren saknas det 88 miljarder kronor till att betala försvarsmateriel som politikerna beslutat om. Det visar en rapport från Ekonomistyrningsverket (ESV) som riktar svidande kritik mot Försvarsmaktens investeringsplaner. 

Mikael Holmström
Rätta artikel

Orsaken till det stora underskottet är en ”överplanering” inom försvaret. Effekten blir att pengar saknas till en femtedel av materielen i investeringsplanerna.

Det framgår av ESV:s underlag till en rapport som Statskontoret skriver om ledningen och styrningen av försvarets ekonomi.

Statskontoret fick uppdraget av regeringen sedan överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén i vintras begärde extra anslag på 18 miljarder extra åren 2019–2021. ÖB:s krav motiverades med att beloppen krävs för att genomföra 2015 års riksdags­beslut som sträcker sig till och med 2020.

Men enligt ESV skulle försvaret behöva ytterligare tre–fyra miljarder kronor i extra påslag åren 2019 och 2020 – utöver vad ÖB begärt. För nästa försvars­beslutsperiod 2021–2025 är behovet än högre. Totalt behövs 88,2 miljarder kronor.

Rapporten innehåller hård kritik. Dagens brister ”omöjliggör för Försvarsmakten och regeringen att fatta väl underbyggda beslut och utveckla den operativa förmågan effektivt”.

– Det är bra att vi får en genomlysning som tydliggör problemen och skapar en möjlighet att åtgärda dem. Det är ingen tvekan om att Försvarsmakten kommer att behöva ekonomiska förstärkningar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Allan Widman, Liberalerna, säger:

– Läget är givetvis allvarligt. Närmare 20 procent av den materiel som finns i försvarsmaktens materielplan saknar finansiering. Utan ytterligare tillskott kommer det inte att levereras. Det innebär att den höjda operativa förmåga som riksdag och regering beslutat om, inte kommer att nås.

ÖB vill inte kommentera ESV:s rapport ännu. Hans akuta problem är att övergångsregeringen inte kan anslå några extra pengar till försvaret för 2019. 

– Det blir konsekvenser i samtliga stridskrafter. Det handlar om övningsverksamhet, repetitionsutbildningar, krigsförbandsövningar, ekonomin för att vidmakthålla vissa materielsystem och även investeringsplanen påverkas, säger Micael Bydén.